Cik algas dienu ir līdz Ziemassvētkiem?

Lielākā daļa svētku mūsu dzīvē katru gadu atkārtojas – un tāpat tēriņi. Dzimšanas un vārda dienu datumi katru gadu ir tie paši un arī Ziemassvētku dāvanu drudzis nemainīgi mūs piemeklē decembrī. Ko darīt, lai pēc svētkiem konta atlikums neliek sirdij sažņaugties?

"Plānojot svētku izdevumus, ir svarīgi atrast līdzsvaru, lai svētkus varētu baudīt bez stresa par finansēm. Parasti svētku izdevumiem iesaka atlikt aptuveni 5–10 % no mēneša ienākumiem. Piemēram, ja mēneša alga ir 1000 eiro, tad būtu vēlams atlikt 50–100 eiro mēnesī. Tad gada laikā būsi uzkrājis pietiekami, lai segtu dzimšanas dienas, Ziemassvētkus un citas svinamās dienas. Protams, ja iespējams, atliec vairāk – tad drošības rezerve būs vēl lielāka," stāsta Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Neatkarīgi no tā, cik tev ir izdevies atlikt svētkiem, pārdomāta rīcība vienmēr pozitīvi ietekmē budžetu.

Dāvanas meklē jau tagad

“Man pašam patīk sākt dāvanu meklēšanu jau rudenī, īpaši bērniem, jo tad ir vieglāk atrast labas atlaides un izvairīties no pēdējā brīža steigas. Arī novembrī Melnās piektdienas piedāvājumos esmu iegādājies dāvanas par izdevīgām cenām. Lai tas izdotos, cenšos laikus izveidot vēlmju sarakstu un sekoju līdzi atlaižu piedāvājumiem. Tāpat ieklausos, ko bērni vēlas, lai viņus patiesi iepriecinātu. Pieaugušajiem mūsu ģimenē visbiežāk rīkojam dāvanu izlozi, kur katrs izlozē vienu cilvēku, ko apdāvināt. Tas padara dāvanu iegādi vienkāršāku un ļauj koncentrēties uz vienu īpašu personisku dāvanu. Šī pieeja palīdz ne vien ietaupīt līdzekļus, bet arī rīkoties ilgtspējīgi,” savus dāvināšanas ieradumus atklāj J. Mūrnieks.

Visgrūtāk ir uzdāvināt dāvanu kādam, kuram ir viss, vai vismaz ir viss, ko tu varētu atļauties. Tas nenozīmē, ka nepieciešams pārtērēties, lai iepriecinātu. Tādās reizēs derēs kaut kas personisks, pašdarināts un varbūt pat tikai simbolisks, kur esi ieguldījis laiku un mīlestību, bet kas var nemaksāt ne nieka. Ja paredzēta kāda lielāka dāvana, piemēram, kāzās vai nozīmīgā dzimšanas dienā, var arī apdomāt iespēju iegādāties to kopā ar citiem radiniekiem vai draugiem.

Mūsdienās izdomāt dāvanu arī bērnam kļūst arvien grūtāk. Pieejamais spēļu, rotaļlietu un citu izklaidējošu mantu klāsts ir teju bezgalīgs, un bērnu prieks par lielāko daļu dāvanu ir vien īsu mirkli. Padomā – varbūt bērnam kārtējās mantas vietā uzdāvināt savu laiku. Dodieties uz kino, muzeju vai teātri, aizbrauciet uz kādu skaistu vietu Latvijā vai neparastā ekskursijā. Varbūt šāda dāvana ir piemērota arī vecmāmiņai vai labākajam draugam?

Svētku galds – visu ar mēru

Vai arī tev svētku mielasts saistās ar nevajadzīgu pārēšanos un rasolu vēl trim nākamajām dienām? Droši vien pirms svētkiem esi iepircies par neplānoti lielu summu un pēcāk veltījis laiku kārtīgam gatavošanas maratonam. Un tad svētkos ne tikai nogurums un prieks ir nepareizā līdzsvarā, bet arī konta atlikums.

Svētku galda gatavošanai būtu jāsākas ar ideju par vēlamajiem ēdieniem. Ja vien nav būtiski ievērot kādas īpašas tradīcijas, izdevīgāk ir izvēlēties vienu tematisku pamatēdienu un vairākas nelielas uzkodas. Lai gan šeit akciju gaidīšana un iepirkšanās laikus lielākoties neder, jo ēdienam jābūt svaigam, tomēr vari ietaupīt laiku un izmantot tagad tik populāro iepirkšanos internetā. Salīdzini cenas pārtikas interneta veikalos un pasūti piegādi uz mājām.

Reizēs, kad mielasta daļai tev nav ne spēka, ne laika, ne budžeta, nekautrējies rīkot groziņu vakaru – lai ciemiņi katrs atnes kādas uzkodas un iepriecina tevi ar savu klātbūtni, nevis dāvanām.

Vai pirkt jaunu svētku tērpu?

Pucēšanās rada svinīgu sajūtu gan pašam, gan parāda mūsu attieksmi pret svētkiem un arī citiem līdzcilvēkiem. Būtiski ievērot svētku sezonu un tēmu, tomēr pats svarīgākais ir justies labi.

Ja tev ir dažas svētku kārtas, kuras maini un kombinē atbilstoši notikumam, iespējams, esi atradis pareizo ceļu. Ja esi no tiem, kas vēlas katros svētkos vilkt jaunu, neredzētu tērpu, ir vērts padomāt, varbūt šo pašu efektu var panākt, izvēloties vien jaunus aksesuārus, vai tērpu nomāt. Tas būs gan finansiāli izdevīgāk, gan arī ilgtspējīgāk. Arī par svētku tērpu ir vērts domāt nesezonā, kad ir dažādas atlaides, kā arī apskatīt, piemēram, portālus, kur cilvēki piedāvā šo to no sava skapja – tur reizēm var atrast īstas pērles par salīdzinoši nelielu samaksu.

Tāpat laikus jādomā arī par pasākuma vietu, tematiku un dekorācijām, jo arī šķietami sīkumi beigās var radīt būtisku izdevumu daļu. Turklāt pēdējā brīdī un steigā iepirkties vienmēr ir dārgāk.

Atceries, ka, pareizi plānojot savu budžetu un savlaicīgi veidojot uzkrājumus, svētkus neaizēnos uztraukumi par naudu.

Next
Next

Skola ir sākusies. Kā tavam bērnam sokas ar mājasdarbiem?