Kā sagatavot naudu ceļojumam

Viens no svarīgākajiem jautājumiem kvalitatīvai un mierīgai atpūtai ārvalstīs ir nauda. Lai saprastu, cik daudz skaidras naudas izņemt un cik atstāt kontā, vispirms noskaidro tās vajadzību un pieejamību ceļojuma galamērķī un tad saskaņo ar savām vēlmēm un prombūtnes ilgumu.

Pilsēta vai mežs

Lielākoties jo attīstītāka valsts, jo mazāk skaidras naudas nepieciešams un visur var ērti norēķināties ar maksājumu karti. Nozīme ir ne tikai pašai valstij, bet arī plānotajām apmešanās vietām – vai tās ir lielas pilsētas ar plašām iespējām vai nomaļas neapdzīvotas vietas, kur tuvākais bankomāts un veikals ir vismaz vairāku desmitu kilometru attālumā. Ir vērts uzzināt arī citu tūristu pieredzi konkrētajā vietā, jo reizēm pat ļoti attīstītās valstīs var būt izņēmumi un atšķirties likumi, kas attiecas uz maksājumu pieņemšanu. Piemēram, lielākajā daļā sabiedrisko tualešu noderēs monētas.

Ārpus eirozonas

Ja tavs galamērķis ir valsts ar citu valūtu, maksājot ar karti, valūtas maiņa notiek pēc tavas bankas cenrāža. Ja maksājumu terminālis piedāvā izvēlēties maksāt vietējā valūtā vai eiro, labāk izvēlies vietējo – nav zināms, cik liels valūtas uzcenojums tiks piemērots. Parasti tas ir lielāks nekā tavas bankas un var sasniegt pat 10 % no maksājamās summas.

Skaidras naudas izņemšanai pēc iespējas izmanto banku bankomātus. Jau pirms brauciena pārliecinies, kādi ir naudas izņemšanas limiti un komisijas maksas. Izmantojot citu banku vai organizāciju bankomātus, pievērs uzmanību brīdinājumam bankomātu ekrānā – ja parādās paziņojums, ka tiks ieturēta papildu komisijas maksa, tad izvērtē, vai esi gatavs to maksāt, jo neatkarīgi no tā, vai tava karte nodrošina bezmaksas skaidras naudas izņemšanu, pakalpojuma sniedzējs iekasēs norādīto komisijas maksu.

Jo tālāk būsi no Eiropas, jo vairāk var noderēt arī ASV dolāri. Lai gan samaksu dolāros var pieņemt arī valstīs, kur tie nav oficiālā valūta, ja vēlies būt drošs, ka nepārmaksā, ieteicams tomēr norēķināties vietējā valūtā. Pieņemot dolārus, vietējie var noapaļot summu tev nevēlamā virzienā.

Latvijas valūtas maiņas punktos ir pieejamas ne tikai populārākās vai mūsu valstij tuvākās valūtas, bet arī, piemēram, Dominikānas peso un Malaizijas ringits. Tomēr, ja nepieciešams samainīt skaidru naudu, ieteicams eksotiskas valūtas pirkt attiecīgajās valstīs, jo Latvijā tām var būt liels uzcenojums.

Piesardzības nevar būt par daudz

Neglabā skaidro naudu vienuviet. Drošībai vari paņemt līdzi vairākus makus un maksāšanai ikdienā izmantot maksājumu gredzenu, savukārt karti glabāt atsevišķi drošā vietā. Ja vēl neesi izveidojis atsevišķu krājkontu un visus savus ietaupījumus turi savas maksājumu rīkam piesaistītā kontā, ir īstais brīdis atvērt kādu no krājkontiem. Tas ne tikai pasargās tavus uzkrājumus no krāpniekiem vai paša pārmērīgiem impulsīviem tēriņiem, bet arī vairos tavu naudu.

Mobilajā lietotnē sadaļā: Kartes var apskatīt un mainīt katras kartes lietošanas reģionu un limitus, kā arī bloķēt tās. Norēķinus ārvalstīs aktivizē tikai tad, kad uz tām dodies, bet, esot Latvijā, atkal atslēdz. Atceries, ka nav ieteicams izmantot publisko bezmaksas internetu, ja rodas vajadzība atvērt internetbanku.

Neraksturīgas aktivitātes ar tavu karti var radīt bankai aizdomas, ka tava nauda nav drošībā, tāpēc banka var bloķēt maksājumu ārvalstīs. Tādās reizēs noderēs telefona katalogā ierakstīts bankas tālruņa numurs. Ja dosies pavisam eksotiskā virzienā, vari mobilās lietotnes čatā laikus informēt banku par plānoto braucienu.

Divi drošības spilveni

Neatkarīgi no tā, vai braucienā esi nolēmis iegriezties katrā veikalā vai tieši otrādi – neapmeklēt nevienu, tev ir nepieciešami divi drošības spilveni. Pirmkārt – apdrošināšana. Piemēram, Vairāku ceļojumu apdrošināšana tevi pasargās, ja kavēsies vai tiks atcelts lidojums, ja kaut kas gadīsies ar bagāžu vai būs neplānoti medicīniski izdevumi. Pirms apdrošināšanas iegādes pārliecinies, ka tavā bankas kartē nav jau iekļauta apdrošināšana. Otrkārt, tev ir jābūt atsevišķi atliktai naudas summai, ar kuru pietiktu iztikai visu ceļojuma laiku, un, iespējams, vēl citiem neparedzētiem izdevumiem, kurus nesegtu apdrošināšana.

Lai ērti un izdevīgi pirkumi ārvalstīs!

Previous
Previous

Neignorē – tas ir par tavu naudu!

Next
Next

Vai TikTok padomi var palīdzēt kļūt par miljonāru?