Neignorē – tas ir par tavu naudu!

Pensija nav tikai pensionāra problēma, bet gan aktuāls jautājums valsts līmenī pilnīgi visiem. Diemžēl liela daļa iedzīvotāju pensiju jautājumā neiedziļinās, tā liedzot sev iespēju nopelnīt lielāku uzkrājumu vecumdienām. Meklējot iespējas uzlabot situāciju, Latvijas pensiju pārvaldniekiem tagad ir piešķirta iespēja redzēt, kas ir viņu pensiju 2. līmeņa klienti. Ko tas nozīmē?

Kāpēc pensiju pārvaldnieki tevi uzrunās

Izmaiņas regulējumā paredz, ka turpmāk reizi ceturksnī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) sniegs informāciju pensiju pārvaldniekiem par to, kādi klienti atrodas to pensiju 2. līmeņa plānos. Līdz šim nevienam pārvaldniekam nebija pieejas šādai informācijai.

Galvenais mērķis šīm izmaiņām ir veicināt komunikāciju starp pārvaldniekiem un klientiem, lai iedzīvotāji izvēlas savam vecumam atbilstošu pensiju plānu. Lai šo mērķi sasniegtu, pensiju pārvaldnieks, saņemot iedzīvotāju datus, centīsies uzrunāt savus klientus un konsultēt par piemērotākā pensijas plāna izvēli.

Iedziļinies!

No aptuveni 200 tūkstošiem CBL Asset Management pensiju 2. līmeņa plānu dalībnieku vismaz puse iegulda savam vecumam neatbilstošā plānā. Tas nozīmē – ja esi jauns un atrodies savam vecumam neatbilstošā plānā, tad tu ik gadu zaudē iespēju nopelnīt vidēji par 4–5 % vairāk, savukārt agresīvas tirgus augšupejas gadījumā ienesīguma starpība un neiegūtā peļņa var būt pat 15–20 % gadā.

Līdzīga situācija vērojama arī pretējā virzienā – ja pirmspensijas vecumā esi aktīvā plāna dalībnieks, tu finanšu tirgus svārstību rezultātā pakļauj riskam zaudēt daļu sava uzkrājuma vērtības.

Līdz ar jauno regulējumu pensiju pārvaldnieka uzdevums ir panākt, lai tu izvēlētos vecumam atbilstošu pensiju plānu.

Personalizēta pieeja

No 1. jūlija pensiju pārvaldniekiem ir pienākums tev piedāvāt aizpildīt anketu, kas palīdzēs izvēlēties atbilstošāko pensijas plānu. Viens no galvenajiem kritērijiem tradicionāli ir tavs vecums, taču ir arī citi parametri, kas ietekmē tavu vajadzību izvērtēšanu. Piemēram, pieņemamais riska līmenis, attieksme pret ilgtspējīgu ieguldīšanu, ieguldījumi Latvijas tautsaimniecībā un vēlamais uzkrājuma pārvadīšanas veids.

Personalizēta pieeja ir papildu motivācija tev rast laiku sakārtot pensijas uzkrājuma pamatlietas. Atvēlot šim procesam mazliet laika, tev ir iespēja izvairīties no muļķīgām kļūdām un izvēlēties atbilstošu pensiju plānu, kas, visticamāk, nebūs jāmaina vairākus gadus.

Previous
Previous

Kāpēc lēmumu par savu pensiju nepieņemt lielveikala gaitenī

Next
Next

Kā sagatavot naudu ceļojumam