Pašiem savas ģimenes mājas – tagad ar vēl lielāku valsts atbalstu

Valsts atbalsts mājokļu iegādei reģionos tagad ir daudz lielāks nekā īpašumiem Jūrmalā, Rīgā vai Pierīgā. Tā ir tava un tavas ģimenes iespēja viegli piepildīt savas ilgas pēc ģimenes mājām ārpus pieblīvētās galvaspilsētas.

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, visbiežāk Latvijas iedzīvotāji izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā.* Ja tavai ģimenei šobrīd nav brīvo līdzekļu, valsts atbalsts ir jūsu iespēja ikmēneša rēķinus par mājokļa īri novirzīt tieši šim ieguldījumam – savam nekustamajam īpašumam.

Citadelē jau vairāk nekā sešus gadus ģimenēm ar bērniem, kurām ir pietiekami ienākumi, lai varētu iegādāties vai būvēt mājokli ar hipotekāro kredītu, taču ir grūtības sakrāt pirmo iemaksu, ir iespēja izmantot ALTUM mājokļu atbalsta programmu. Katrs trešais hipotekārais kredīts Citadelē ir noformēts ar ALTUM garantiju.

Skaties neierastā virzienā

No šī gada aprīļa valsts atbalsts ir palielināts, ja ar ģimeni esi izvēlējies mājokli ārpus Jūrmalas, Rīgas un Rīgai piegulošajiem novadiem – Mārupes, Olaines, Ķekavas, Salaspils, Ropažu un Ādažu novada. Palielinātais valsts garantijas apmērs ģimenēm reģionos paver daudz vairāk iespēju dzīvot plašākā mājoklī tuvāk dabai. Lielāka cilvēku plūsma uz dažādiem Latvijas reģioniem sniedz arī labākus priekšnosacījumus citu, iepriekš mazāk apdzīvotu teritoriju attīstībai.

Tā kā būvniecības izmaksas ir pieaugušas un atsevišķos gadījumos ir grūti iekļauties līdz šim noteiktajā maksimālajā darījuma summā, tagad atbalsts ir pieejams pirkumam vai būvniecībai gan Rīgā un tās apkārtnē, gan arī reģionos, ja darījuma summa nepārsniedz 300 000 EUR.

Atbalsts ir liels

Nepieciešamā pirmā iemaksa par mājokli parasti ir 10–20 %, bet reģionos varēja būt pat 30 % un vairāk. Tas nozīmē, lai iegūtu īpašumu, kura cena ir 140 000 eiro, pirmajai iemaksai jāsakrāj vairāk nekā 42 000 eiro. Ņemot hipotekāro kredītu Citadelē ar ALTUM garantiju, pirmo iemaksu var samazināt līdz pat 5 % no kopējās kredīta summas – šajā gadījumā tie būtu 7000 eiro.

Ģimenēm ar bērniem tagad atbalsts ir 5–55 % apmērā no aizdevuma atkarībā no bērnu skaita ģimenē, īpašuma atrašanās vietas un energoefektivitātes. Daudzbērnu ģimenēm ir iespēja saņemt subsīdiju “Balsts” līdz 12 tūkstošiem eiro. Izmantojot visas valsts piedāvātās iespējas, tagad ģimenei atbilstošu mājokli vari iegādāties vēl ātrāk. Turklāt Citadelē pirmajā hipotekārā kredīta līguma gadā īpašuma apdrošināšana ir bez maksas.

Kur bija problēma?

Ārpus populārākajiem nekustamo īpašumu darījumu tirgiem mājokļa pārdošanas cena, kuru nosaka īpašuma pārdevējs, bieži vien ir augstāka par tā tirgus vērtību. Jo īpaši tas ir reģionos, kur nelielā nekustamā īpašuma skaita un darījumu dēļ grūtāk noteikt precīzu īpašuma vērtību. Tā kā banku aizdevums balstās tirgus vērtībā, ģimenēm šī starpība starp tirgus vērtību un pārdevēja noteikto cenu iepriekš bija jāsedz no saviem līdzekļiem. Tātad, ja biji nolūkojis īpašumu, piemēram, Venstpilī vai Madonā, un tā tirgus vērtība bija noteikta 100 000 apmērā, bet pārdošanas cena – 140 000, pirmajai iemaksai nepieciešami vismaz 5 % no tirgus cenas plus starpība starp pārdošanas un tirgus cenu: 5 % no 100 000 + (140 000 – 100 000) = 5000 + 40 000 = 45 000 eiro. Lielākajai daļai ģimeņu šādu summu sakrāt ir ļoti grūti, tāpēc ir ieviestas izmaiņas.

Tagad viss ir vienkārši

Izmaiņas Ministru kabineta noteikumos ļauj atbalstīt daudz vairāk nekustamo īpašumu darījumu. Ja ģimene ar diviem bērniem tagad vēlas iegādāties šo pašu īpašumu, kura cena ir 140 000 eiro, bet tirgus vērtība 100 000, nepieciešamā pirmā iemaksa varētu būt minimāla – tikai 5 % jeb 7000 eiro. Kāpēc? Tāpēc, ka ģimenēm ar diviem bērniem Citadelē ir pieejams hipotekārais kredīts ar iespēju iegūt valsts atbalstu līdz 40 %. Šī 40 % garantija ļauj saņemt attiecīgi par 40 % lielāku hipotekāro kredītu, nekā noteiktā tirgus vērtība. Ja īpašums ir ar gandrīz nulles enerģijas patēriņu, garantijas apmēru var palielināt par vēl 5 %.

Vairāk uzzini Citadeles mājaslapā. Tava ģimene ir pelnījusi savas mājas!

* Reprezentatīvu aptauju par iedzīvotāju naudas ieguldīšanas paradumiem banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2024. gada aprīlī, tiešsaistē aptaujājot vairāk nekā 3000 Baltijas valstu iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Previous
Previous

Bērns un tehnoloģijas. Ko tu vari viņam iemācīt?

Next
Next

Lai bērns sakrāj savam mājdzīvniekam