Finanšu terminu skaidrojumi: maksājumi

Mēs visi ikdienā veicam maksājumus, šķiet – kas tur varētu būt neskaidrs. Bet, vai esi pārliecināts, ka zini par tiem visu? Izlasi populārāko maksājumu terminu skaidrojumus un izmanto iegūto informāciju, lai palīdzētu saprast šo tēmu saviem bērniem vai varbūt gados vecākiem tuviniekiem.

Maksājums – naudas summa, kas ir jāsamaksā vai ko esi jau samaksājis. Maksājumu vari veikt skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu.

Bezkontakta maksājums – norēķinu veids bez fiziska kontakta, tātad maksāšanas rīku tikai pietuvini terminālim. Bezkontakta maksājumiem vari izmantot karti, mobilo telefonu, gredzenu, aproci vai uzlīmi. Ja maksājuma summa pārsniedz 50 eiro, būs nepieciešams ievadīt kartes PIN kodu.

Maksājumu karte – karte, ko izdod banka un ar ko vari veikt maksājumus un izņemt skaidru naudu bankomātā. Jaunās Citadeles maksājumu kartes ir izgatavotas no pārstrādātas plastmasas un karšu sānā iestrādāts izgriezums, kas cilvēkiem ar redzes traucējumiem palīdz saprast, kā pareizi karti ievietot bankomātā vai terminālī. Uz kartēm Braila rakstā iestrādāti nosaukumi, lai varētu atšķirt maksājumu kartes, ja tās ir vairākas.

Mobilais telefons – piemērots tiem, kas dodas laukā no mājām tikai ar telefonu. Lejupielādē bankas mobilo lietotni, aktivizē bezkontakta maksājumus un maksā, pietuvinot terminālim atbloķētu telefonu.

Maksājumu gredzens – izgatavots no izturīgas keramikas un ir ūdensdrošs. Tas ir pieejams vairākos izmēros un krāsās. Maksāt ar gredzenu ir pat vieglāk un ātrāk nekā ar maksājumu karti vai telefonu – pietuvini maksājumu terminālim dūrē saliektu plaukstu, nopīkstini, un maksājums ir veikts.

Maksājumu aproce – piesaistīta tavai kartei, un maksāt ar to vari tieši tāpat – vienkārši nopīkstinot. Aproce ir izturīga, tāpēc vari to valkāt arī treniņu laikā vai peldoties.

Maksājumu uzlīme – neliela un piemērota līmēšanai, piemēram, uz pogu telefona, studentu apliecības vai jebkura cita ikdienā svarīga priekšmeta ar gludu virsmu. Maksāšana notiek tāpat kā ar karti.

Maksājums uz tālruņa numuru – norēķinu veids, kas ar mobilās lietotnes palīdzību ļauj tev veikt pārskaitījumu arī tad, ja nezini saņēmēja bankas konta numuru. Maksājot saņēmēja konta vietā norādi saņēmēja telefona numuru. Ja naudas saņēmējs būs savu telefona numuru Zibsaišu reģistrā piesaistījis savam kontam, tad būs iespējams veikt maksājumu. Tev nav jācenšas atcerēties vai pārrakstīt garo saņēmēja IBAN numuru. Atliek vien izvēlēties saņēmēju no telefona grāmatas vai ievadīt telefona numuru ar roku.

Zibmaksājums – EUR valūtas naudas pārskaitījums 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā, 365 dienas gadā, ieskaitot svētku dienas, izpildot klientu maksājumus dažu sekunžu laikā un dodot iespēju saņemto naudu uzreiz izmantot. Pieejams vienīgi uz tām Eiropas Savienības bankām, kas ir pievienojušās zibmaksājumu sistēmai – vairāk uzzini Latvijas Bankas mājaslapā.

SEPA maksājums – starptautisks maksājums EUR valūtā uz banku Eiropas Ekonomiskajā Zonā, tā sauktais Eiropas maksājums. EUR maksājums Latvijas ietvaros arī ir SEPA maksājums, jo gan maksātāja banka, gan saņēmēja banka atrodas Eiropas Savienībā.

SWIFT maksājums – starptautisks maksājums jebkurā valūtā uz vairāk nekā divsimt pasaules valstīm. SWIFT ir viena no populārākajām vispasaules maksājumu sistēmām, un to izmanto vairāk nekā desmit tūkstoši dažādu banku.

Pamatojums jeb maksājuma mērķis – lauks, kurā norādi, kādam nolūkam pārskaiti summu.

Atceries: neapdomīgi joki maksājuma mērķī var radīt nopietnas sekas – ne tikai aizkavēt kādu svarīgu maksājumu, bet arī likt sniegt paskaidrojumu bankas darbiniekiem. Aizdomīgos vārdus atlasa bankas automātiskā sistēma, bet bankas darbiniekiem pēc tam nākas sazināties ar klientu, lai pārliecinātos, vai maksājumu var izpildīt. Visvairāk jāizvairās maksājuma uzdevumā pajokot par tēmām, kas saistītas ar ļoti nopietniem likuma pārkāpumiem. Pēc šādām asprātībām jārēķinās, ka naudas pārskaitījums aizkavēsies. Vispareizāk maksājuma mērķi norādīt īsi, konkrēti un precīzi, bet ar tuviniekiem jokoties citviet.

Regulārie maksājumi – tādi maksājumi, kurus bankā vari noformēt kā regulārus, piemēram, ikmēneša rēķins par telefonu vai iemaksa pensiju 3. līmenī. Pieslēdz regulāro maksājumu, un tas noteiktā laikā tiks izpildīts automātiski.

Fiksētas summas regulārais maksājums – regulārs maksājums, kura summa nemainās, piemēram, ikmēneša līzinga maksājums.

Minimālās iemaksas summas samaksa – pieejama klientiem, kuriem ir izsniegta Citadele bankas maksājumu karte un piešķirts kredītlimits. Iztērētā kredītlimita atjaunošanai aprēķinātā mēneša minimālā maksājuma summa katra mēneša sākumā tiek automātiski norakstīta no norādītā konta, lai papildinātu kredītkartes kontu.

Maksājuma uzdevums – dokuments, kuru maksājuma sagatavošanas laikā “izraksti” kā uzdevumu bankai pārskaitīt naudu no sava norēķinu konta uz naudas saņēmēja norēķinu kontu.

Maksājumu komisija – maksa (cena) par naudas pārskaitīšanu. Katrai bankai tā atšķiras, un parasti tiek piemērota, ja naudu pārskaiti uz citu banku.

Maksājumu limits – kopējā naudas summa, ko vari pārskaitīt noteiktā laika posmā. Piemēram, tie var būt 500 eiro dienā. Maksājumu limits ir paredzēts drošībai, ja tiek pazaudēta karte. Limitu vari mainīt jebkurā laikā internetbankā vai mobilajā lietotnē.

Lasi par finanšu pratības pamatiem un terminiem vieglajā valodā Gunas Ciemlejas grāmatā “Mana nauda”, kas pieejama bez maksas.

Previous
Previous

Robots ar mākslīgo intelektu – no pašpalīdzības satura koka līdz cilvēciskam klientu atbalstam 

Next
Next

Remonta plāns – labs un vēl labāks