Kad gribas siltumu, sauli un brīvdienas

Kad rudens krāsainā daļa tuvojas noslēgumam un pēdējā košā kļavas lapa ieslīd sētnieka liekšķerē, iestājas pelēkais sniega gaidīšanas laiks. Daudziem iedzīvotājiem rudens un ziema mēdz būt tas brīdis, kad vēlme doties uz siltajām zemēm ir visspēcīgākā. Izlasi, kā izdevīgāk plānot atvaļinājumu uz siltajām zemēm, neradot pārlieku slogu savam bankas kontam.

Izvēlies ceļojuma datumus tūrisma starpsezonā

Ceļošana ārpus tūrisma sezonas var būt ievērojami lētāka – tas nozīmē aptuveni mēnesi pirms un pēc aktīvās sezonas. Šajā laikā daudziem galamērķiem ir mazākas cenas, jo arī tūristu ir mazāk. Vari atpūsties daudz mierīgāk un brīvāk. Izņēmumi ir skolēnu brīvlaiki un svētki.

Salīdzini lidojumu cenas

Meklē aviobiļešu piedāvājumus un atlaides. Pārbaudi dažādas aviokompānijas un rezervēšanas vietnes. Apsver iespēju izmantot kredītkaršu bonusa punktus vai aviokompāniju lojalitātes programmas, lai saņemtu atlaides vai pat bezmaksas lidojumus. Pirms biļešu cenu izpētes mēģini iztīrīt savu interneta pārlūkprogrammu no sīkfailiem – tas ļaus cenu salīdzināšanu sākt no nulles un, iespējams, palīdzēs iegūt labākus aviobiļešu piedāvājumus.

Izveido budžetu un plāno aktivitātes

Pirms ceļojuma plānošanas svarīgākais ir noteikt budžetu. Cik naudas esi gatavs iztērēt aviobiļetēm, naktsmītnei, pārtikai un aktivitātēm? Tas palīdzēs iezīmēt izmaksu robežas – centies palikt šī budžeta rāmjos un turpināt meklēt veidus, kā ietaupīt. Atceries, ka ceļojuma tēriņi sākas jau šeit, piemēram, iepērkot uzkodas līdzņemšanai vai braucot uz lidostu. Izplāno galamērķī paredzētās aktivitātes, lai izvairītos no pēkšņiem un potenciāli dārgiem lēmumiem.

Izvērtē dažādas naktsmītņu iespējas

Izpēti dažādas naktsmītņu iespējas. Viesnīcas var būt ērtas un atrasties izcilās vietās, taču lielākoties tās būs dārgas. Jo tuvāk tūrisma centriem, jo dārgāk. Tomēr tūrisma starpsezonā arī viesnīcu cenas mēdz būt mazākas. Varbūt pamēģini īrēt dzīvokli vai apmeties hostelī. “Airbnb” un līdzīgas platformās bieži var atrast izdevīgus piedāvājumus. Tas ļauj taupīt arī uz citām saistītajām izmaksām, piemēram, maltītes vari gatavot pats. Ņem vērā – ja atrastā lētā naktsmītne ir tālu no pilsētas centra vai citām plānoto aktivitāšu vietām, palielināsies izdevumi par transportu.

Izmēģini vietējo virtuvi

Atrodi vietējos ēdienus un restorānus, kas tūristiem var nebūt tik labi zināmi. Vietējais ēdiens var būt ne tikai garšīgs, bet arī lētāks. Izmanto “Google Maps”, meklējot restorānus vai ēstuves ārpus tūristu tradicionāli iecienītajiem rajoniem. Tā redzēsi arī restorānu reitingu. Izvēlies vietas ar augstākajiem novērtējumiem –tad, visticamāk, maltīte tiešām būs laba. Iegādājies pārtiku veikalos, izvēlies kādu maltīti ieturēt naktsmītnē vai dodies piknikā. Pārtikas veikalā un tirgū varēsi redzēt arī vietējo produktu dažādību.

Izmanto sabiedrisko transportu

Ja mērķis nav pastaigas attālumā, dod priekšroku sabiedriskajam transportam – tas parasti ir lētāk nekā taksometrs vai īrētas automašīnas. Pirms došanās ceļojumā uzzini, kādas ir sabiedriskā transporta iespējas, cenas un biļešu sistēma. Atbilstoši tam vari ieplānot savus braucienus uz kārotajiem objektiem.

Noskaidro bezmaksas aktivitāšu iespējas

Iepazīsti vietējo kultūru, netērējot daudz naudas. Parasti pilsētas piedāvā bezmaksas ekskursijas, koncertus, muzeju apmeklējumus un ar dabu saistītas aktivitātes. Lai uzzinātu par šādiem pasākumiem, tiešsaistē apmeklē vietējās tūrisma informācijas vietnes vai Facebook un citu platformu pasākumu sadaļas.

Pārliecinies par ceļojuma apdrošināšanu

Neaizmirsti noformēt atbilstošu ceļojumu apdrošināšanu! Apdrošināšana var būt ļoti būtisks atbalsts, ja rodas negaidītas situācijas, piemēram, veselības problēmas vai ceļojums tiek atcelts. Tādas situācijas nevar ieplānot, un bez apdrošināšanas tas var iedzīt neplānotu robu ceļojuma budžetā.

“Ja ir maksājumu karte ar iekļautu ceļojumu apdrošināšanu, jāpārliecinās, vai tās segums attiecas uz visiem ģimenes locekļiem, kuri ceļos kopā. Jāpārbauda, vai tajā ir iekļauta arī nepieciešamā papildu aizsardzība. Piemēram, ja siltajās zemēs ir vēlme sērfot vai nodarboties ar kādu citu aktīvu sporta veidu, ir jāpārskata apdrošināšanas segums,” stāsta Andris Lazdiņš, bankas Citadele Karšu un norēķinu operāciju daļas vadītājs.

Pirms doties ceļojumā uz kādu no Eiropas valstīm pārliecinies, vai tev ir spēkā esoša Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK). Ja tev vēl nav EVAK vai tai ir beidzies termiņš, tad to var noformēt arī elektroniski bez maksas, vēlāk saņemot karti pa pastu.

Izmanto Citadeles bankas karšu piedāvāto ceļojumu apdrošināšanu, un lai tev silti un droši piedzīvojumi siltajās zemēs!

Previous
Previous

Iepirkties internetā – apdomīgi un bez steigas 

Next
Next

Sapnis par privātmāju