Kur bērns ir iztērējis visu naudu? 

Rindā pie kases stāv pirmklasnieks ar sauju monētu. Uz lentes uzkrāmēta kaudze indīgas krāsas cukura izstrādājumu. Vai cukura aizstājēju. Pārdevēja cenšas veikli pārskaitīt monētu kaudzi. Vai tā ir viņa pusdienu nauda un tās būs viņa pusdienas? Lai gan parasti vecāki neliedz savam bērnam kārumus, tomēr šādā situācijā ir prieks apzināties bankas kartes priekšrocības – jebkurā laikā savā internetbankā paskatīties, kur un cik bērns ir iztērējis.

Izvēloties bankas karti bērnam, lielākajai daļai vecāku ir svarīga iespēja ērti pārskatīt atvases darbības ar naudu no savas internetbankas. 

“Vēlme sekot līdzi bērnu tēriņiem ir saprotama ne tikai no drošības, bet arī finanšu pratības viedokļa. Nereti vecāki internetbankas un mobilās lietotnes pārlūkošanu veic kopā ar bērnu, jo tā iespējams saprast, kādiem mērķiem nauda tiek tērēta un vai izdevies arī iekrāt. Tēriņi internetbankā un lietotnē ir labi pārskatāmi, tāpēc šis process var būt izglītojošs un palīdzēt sarunās ar bērnu par dažādām finanšu tēmām,” skaidro Jānis Mūrnieks, Citadeles Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.  

Vieni vienīgi bonusi 

Lielākā daļa vecāku gan Latvijā, gan kaimiņvalstīs atzīst, ka kartes bezmaksas noformēšana un uzturēšana ir svarīgs bonuss. Iespēja neiztērēt ne centa motivē arvien vairāk vecāku piešķirt bērnam šo aktuālo finanšu rīku. 

Aptuveni puse vecāku savā aizņemtajā dienas ritmā novērtē arī iespēju bankas karti savai atvasei pasūtīt attālināti. Ņemot vērā, cik daudz radu vēlas iepriecināt bērnu ar naudas pārskaitījumu, bezmaksas pārskaitījumi starp dažādu banku kontiem ir svarīgi pusei respondentu. Savukārt naudas izņemšana no citas bankas konta bez komisijas maksas ir nozīmīga mazliet mazāk nekā pusei. Līdzīgi uzskata respondenti Lietuvā un Igaunijā. 

Citadele piedāvā arī kārdinošas lojalitātes programmas ar iespēju iegūt balvas un atlaides, maksājot ar konkrēto karti. Šādu iespēju izceļ 29 % Latvijas vecāku, Lietuvā – 23 %, Igaunijā – 22 %.  

Jau no septiņu gadu vecuma 

Bērns, kas iepērkas veikalā ar bankas karti, vairs nav nekāds brīnums. Tomēr Latvijā skolas vecuma bērniem un jauniešiem sava bankas karte ir retāk nekā kaimiņvalstīs. Igaunijā gandrīz divas trešdaļas jeb 62 % aptaujāto norāda, ka viņu atvasēm ir sava bankas karte, Lietuvā – 47 %, bet Latvijā tie ir 44 %. 

Lai arī bankas karti bērnam var noformēt jau no 7 gadu vecuma, bankas Citadele apkopotie dati par X smart karšu lietotājiem Latvijā vecumā līdz 18 gadiem liecina, ka gandrīz trešā daļa (27 %) šo karšu lietotāju ir vecumā no 13 līdz 15 gadiem un ceturtā daļa jeb 24 % ir 10–12 gadus veci. 

Ja vēl neesi pieteicis savam bērnam bankas karti, šis ir īstais brīdis. Uzzini vairāk Citadeles mājaslapā

 

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par kritērijiem, izvēloties bankas karti bērnam, banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2023. gada vasarā, tiešsaistē aptaujājot 1180 vecākus Baltijas valstīs.   

Previous
Previous

Krājot atbalsti videi draudzīgu nākotni 

Next
Next

Pirkumu apdrošināšana: vai tas ir tā vērts?