7 eksperta padomi veiksmīgai uzņēmuma dibināšanai

Kopš gada sākuma Latvijā jau ir reģistrēti gandrīz 7000 uzņēmumu, vairāk nekā 70 % no tiem izvēlējušies būt SIA vai mazkapitāla SIA.* Lai dibinātu uzņēmumu, nepieciešama ne tikai ideja un finanses, bet arī secīga papīru sakārtošana, nepalaižot garām būtiskas nianses.

Pēdējo gadu laikā informatīvā un praktiskā veidā Valts Vīze, uzņēmējs un gramatvedis24.lv pārstāvis, ir palīdzējis reģistrēt vairākus tūkstošus Latvijas uzņēmumu. Ja apsver sava pirmā uzņēmuma dibināšanu, tev noderēs viņa darba pieredzes laikā gūtie secinājumi un padomi.

Nosaukums ar pagātni?

Domājot par uzņēmuma nosaukumu, vajadzētu pievērst uzmanību ne tikai Komerclikumā aprakstītajiem kritērijiem, bet arī pavisam praktiskām lietām.

“Pat ja nosaukums rādās brīvs, der papētīt, vai ar šādu nosaukumu iepriekš nav darbojies kāds nu jau likvidēts uzņēmums. Tādās situācijās ir risks, ka šī uzņēmuma reiz sastrādātie nedarbi var negatīvi ietekmēt arī tava uzņēmuma reputāciju,” norāda uzņēmējs.

“Es rekomendētu izvēlēties neitrālu, bet vienlaikus arī skanīgu un viegli iegaumējamu nosaukumu. Daudzi cenšas nosaukumā atspoguļot uzņēmuma darbības jomu vai pat likt noprast, kāda veida pakalpojumi tiks sniegti. Savukārt neitrāls nosaukums ļautu brīvi darboties dažādās nozarēs un pēc nepieciešamības tās mainīt,” iesaka V. Vīze.

Ja tomēr uzņēmuma nosaukums vienlaikus būs arī zīmola nosaukums, der pārliecināties, vai tam ir brīvi pieejami Latvijas un ārzemju domēni un sociālo tīklu lietotājvārdi.

Pamatkapitālu pagaidu kontā – labāk lielāku

Lai izveidotu jaunu privātu uzņēmumu, ir nepieciešams pagaidu konts. Tas tiek izmantots pamatkapitālam, un bankas apliecinājums par tā esamību tev būs nepieciešams, reģistrējot uzņēmumu Uzņēmumu reģistrā. Savukārt pēc uzņēmuma reģistrācijas varēsi atvērt bankā norēķinu kontu, lai veiktu maksājumus saistība ar saimniecisko darbību.

“Domājot par uzņēmuma pamatkapitāla apmēru, ir prātīgi uzdot sev jautājumu: cik daudz naudas man vajadzēs, lai veiksmīgi sāktu savu biznesu? Cik man vajadzēs telpu nomai, cik man vajadzēs mājaslapas izveidei, cik man vajadzēs izejvielu iegādei u. tml. Kad ir skaidra aptuvenā summa, tādu arī vajadzētu iemaksāt pamatkapitālu, – šo naudu uzreiz pēc uzņēmuma dibināšanas varēsi brīvi apgrozīt un lietot biznesa attīstībai,” atgādina gramatvedis24.lv pārstāvis.

Pilna kapitāla SIA ir nepieciešami vismaz 2800 eiro pamatkapitālam, savukārt mazkapitāla SIA – mazāk par 2800 eiro.

“Ja vari, ieliec pagaidu kontā mazliet vairāk par praktiski nepieciešamo minimumu, jo pēc uzņēmuma dibināšanas naudu nevarēs tā vienkārši pārskaitīt uzņēmumam – būs jāveic vai nu pamatkapitāla palielināšanas procedūru, vai jāsastāda aizdevuma līgums,” iesaka V. Vīze.

Mūžsenais jautājums – pilna kapitāla SIA vai mazkapitāla SIA?

“Mazkapitāla SIA vairumā gadījumu būs piemērots jaunajiem uzņēmējiem, kas tikai iemēģina roku biznesa pasaulē. Nodokļi ir identiski, dibināšanas izmaksas mazākas. Bet visas priekšrocības, ko sniedz pilna kapitāla SIA, biežāk būs noderīgas pieredzējušākiem uzņēmējiem,” atbild gramatvedis24.lv pārstāvis.

Ja esi pieņēmis lēmumu izmantot iespēju dibināt uzņēmumu vienpersoniski un ar minimālu kapitālu, ņem vērā, ka tavas domas un vēlmes uzņēmuma pastāvēšanas laikā var mainīties.

“Dibinot viena eiro mazkapitāla SIA, es iesaku neatstāt pamatkapitālu vienā daļā. Tā vietā sadali to, piemēram, 100 daļās, ar katras daļas nominālvērtību viena centa apmērā. Vēlāk tas ļaus daudz brīvāk piesaistīt uzņēmumam līdzīpašniekus, jo būs daļas, ko tiem piešķirt. Turklāt daļu būs tik daudz, ka ar tām viegli varēsi ietekmēt procentuālo daļu sadalījumu,” sniedz padomu uzņēmumu dibināšanas eksperts.

Nenogriez savas iespējas statūtos

No Komerclikuma izriet, ka statūtos obligāti ir iekļaujama informācija tikai par uzņēmuma nosaukumu, pamatkapitālu un valdes (uzņēmuma vadības) pārstāvības tiesībām. Viss pārējais ir pēc brīvas izvēles un vajadzībām.

“Es noteikti iesaku neietvert statūtos strikti definētu darbības nozari, ja vien tam nav kāds īpašs pamats. Regulāri esmu saskāries arī ar statūtiem, kur, piemēram, ir noteikts valdes locekļu skaits. Jāņem vērā, ka pasaule ir mainīga un nākotne – grūti prognozējama. Lai katru reizi, kad izlem mainīt darbības nozari vai valdes skaitlisko sastāvu, nebūtu jāgroza statūti, šo informāciju vienkārši neiekļauj. Tā tu ietaupi savu laiku un naudu,” izskaidro uzņēmējs.

Dibinot uzņēmumu, ir jāņem vērā arī sliktāki nākotnes scenāriji.

“Iesaku iekļaut punktu par ārkārtas dividenžu izmaksas iespēju. Tas gan attiecas tikai uz uzņēmumiem, kuru pamatkapitāls ir vismaz 2800 eiro. Vēl būtiski ir iekļaut punktu, kas nosaka, ka pēc uzņēmuma likvidācijas starp tā dalībniekiem (īpašniekiem) var sadalīt arī uzņēmuma mantu, jo Komerclikumā ir teikts, ka “izmaksas dalībniekiem tiek veiktas naudā, ja statūtos nav noteikts citādi”,” iesaka V. Vīze.

Juridiskā adrese var būt jebkura telpu grupa

Par juridisko adresi var kalpot pilnīgi jebkura adrese – galvenais, lai tā ir saistīta ar telpu grupu, nevis pliku zemes gabalu. Tas nozīmē, ka uzņēmumu var reģistrēt pat savā dzīvesvietā. Tiesa, ja tā nepieder tev, būtu svarīgi saņemt adreses īpašnieka rakstisku piekrišanu. Ja īpašumam ir vairāki kopīpašnieki – ir jāsaņem visu piekrišana.

“Ja tev nav sava nekustamā īpašuma vai kaut kādu iemeslu dēļ nevēlies tajā reģistrēt uzņēmumu, allaž var apjautāties ģimenei, draugiem vai paziņām. Ja arī šādas iespējas nav, var meklēt internetā juridiskās adreses nomas iespējas,” iesaka V. Vīze.

Svarīgi atcerēties – ja savā juridiskajā adresē neplāno veikt saimniecisko darbību, VID vēlēsies, lai reģistrē struktūrvienību (citu adresi vai mājaslapu), ko ērti varēsi izdarīt VID EDS sistēmā pēc uzņēmuma reģistrācijas.

Var arī paša spēkiem

Ņemot vērā, ka internetā ir pieejama plaša informācija par uzņēmuma dibināšanas procedūru, daudzi labprāt uzņemas dokumentus sagatavot pašu spēkiem. Tas nav tik sarežģīti, jo īpaši tādēļ, ka internetā ir pieejami arī gatavi dokumentu paraugu komplekti dažādām dibināšanas situācijām. Alternatīva ir dokumentu pasūtīšana kādā no juridiskajiem birojiem, kas tos pilnībā sagatavo tavā vietā par dažiem desmitiem eiro.

“Biežākās kļūdas, gatavojot dokumentus saviem spēkiem, ir nekorekti norādītas adreses. Tām pilnībā būtu jāsakrīt ar Valsts adrešu reģistrā atrodamajām, nevis rakstītām tā, kā dibinātāji tās atceras. Bieži esmu novērojis arī to, ka dibinātāji dokumentos norāda uzņēmuma nosaukumu bez tā paplašinājuma "SIA" vai "Sabiedrība ar ierobežotu atbildību", kas noteikti būs par pamatu, lai valsts notārs lūgtu dokumentus pārstrādāt,” stāsta gramatvedis24.lv pārstāvis.

Paraksti elektroniski

“Lai gan aizvien ir iespējams dokumentus parakstīt ar roku, apliecināt parakstus pie notāra un sūtīt tos Uzņēmumu reģistram pa pastu, es teju visās situācijās iesaku dokumentus parakstīt elektroniski, jo tas būtiski ietaupa laiku un naudu. Jo sevišķi tad, ja dokumentu sagatavošanā ir iezagusies kāda kļūdiņa – ja valsts notārs lūgs dokumentus pārstrādāt, tad atkārtotai parakstu apliecināšanai netiks dotas nekādas atlaides,” padomu sniedz V. Vīze.

“Daudzi domā, ka, ja viņiem nav pieejams eParaksts, dokumentus nav iespējams parakstīt elektroniski. Bet tā nav taisnība – ikviens Latvijas rezidents var bez maksas pieteikties eParaksts mobile lietotnei, ko var saņemt, uzstādīt un lietot relatīvi īsā laikā. Otrs variants ir Smart-ID lietotne viedtālrunī, arī ar to ir iespējams dokumentus parakstīt elektroniski,” atgādina eksperts.

Vairāk informācijas par uzņēmuma dibināšanas prasībām vari uzzināt Uzņēmumu reģistra mājaslapā, kā arī izmantot Valta Vīzes gramatvedis24 procesa aprakstu 10 vienkāršos soļos.

Esi gatavs? Aizpildi pieteikumu par pagaidu kontu Citadelē un sāc!

 

* https://www.ur.gov.lv/lv/jaunumi/statistika/

Next
Next

Kā samazināt bērna traumu risku brīvlaikā?