Kā samazināt bērna traumu risku brīvlaikā?

Vai arī tev katru reizi, kad bērns paklūp, sirds saraujas bailēs? Un ko tu padomā, ja bērns uzreiz neatbild uz zvanu? Vecāki savā iztēlē mēdz dzīvot galējībās – pie mazākā nieka domāt sliktāko un vienlaikus uzticēties, ka galu galā jau nekas tik traks nenotiks. Realitāte parasti ir kaut kur pa vidu.

Lauzts augšdelma kauls, krītot no velosipēda. Salauzts elkoņa kauls nokrītot. Papēža kaula lūzums – arī vienkārši nokrītot. Pārgriezta plauksta, grebjot ķirbi. Bērnu enerģija, azarts un dzīves pieredzes trūkums liek iekulties nepatikšanās un gūt neiedomājamas traumas pat ikdienišķās situācijās.

Turpināt? Ceļa saites plīsums un locītavas mežģījums, spēlējot tautasbumbu. Ceļa meniska plīsums un kaula skrimšļa daļas lūzums, spēlējot florbolu. Dažādi sasitumi un lūzumi sadursmē ar citiem bērniem. Rokas apakšdelma abu kaulu lūzumi, paklūpot aiz zemē nomesta skrejriteņa. Un tas nebūt nav viss.

Skolēnu brīvlaiks nav vecāku brīvlaiks

Mācību gads, šķiet, tikai nesen sācies, bet tūliņ jau skolēnu rudens brīvlaiks. Ja tavam bērnam nāksies pavadīt lielāko daļu laika nepieskatītam, ir īpaši būtiski atgādināt par drošības noteikumiem ne tikai uz ielas, bet arī mājās. Atkarībā no bērna vecuma pārrunājiet elektrodrošības jautājumus, rīcību ar nažiem un citiem asiem vai bīstamiem priekšmetiem. Lai bērns ar tavu palīdzību izveido plakātu par drošības noteikumiem mājās, kuros ir arī uzrakstīti svarīgākie telefona numuri ārkārtas gadījumiem.

Lai Halovīna izjokošanas sagādā tikai jautrību

Jau šobrīd viss virmo Halovīna noskaņās, īpaši bērnu vidū. Neparasti tērpi un maskas, trakas idejas un baisas izjokošanas – kā nepārkāpt robežas? Runājot par šo masku laiku, ir svarīgi uzsvērt risku, kas var rasties no pārdrošām idejām. Padomā, vai tavs bērns ir gana liels, lai bez pieaugušā uzraudzības klīstu pa tumšām ielām, kas var būt pilnas maskās tērptu nepazīstamu cilvēku. Tāpat atgādini bērnam arī jokos nepazaudēt iejūtību pret citiem – īstas bailes var ne tikai likt neadekvāti reaģēt un, piemēram, nokrist, bet arī atstāt negatīvu iespaidu uz emocionālo attīstību.

Vienojieties arī par praktiskām lietām, piemēram, ka ķirbjus Halovīnam grebsiet kopā. Spokainajam svētku tērpam nedrīkst būt sasietas rokas, jo tas palielina iespēju krītot gūt smagākas traumas.

Kauli saaug, bet nauda ne – apdrošini!

Praktiski ir arī iegādāties nelaimes gadījumu apdrošināšanu, kas palīdz segt izdevumus par bērna ārstēšanu. Piemēram, par lauzto augšdelma kaulu, krītot no velosipēda, no apdrošināšanas saņemti 500 eiro. Tikpat saņēma gadījumā ar rokas apakšdelma abu kaulu lūzumu pēc paklupšanas. Pēc traumatiskās florbola spēles ar ceļa meniska plīsumu un kaula skrimšļa daļas lūzumu apdrošināšana izmaksāja 400 eiro. Par papēža kaula lūzumu – 600 eiro.

Kā redzi, nelaimes gadījumu apdrošināšana ir finanšu drošības tīkls negaidītiem kritieniem un sasitumiem. Izvēlies CBL Life nelaimes gadījumu apdrošināšanu sev un ģimenei un pasargā savu ģimenes budžetu no pēkšņiem izdevumiem!

Previous
Previous

7 eksperta padomi veiksmīgai uzņēmuma dibināšanai

Next
Next

Kuri rēķini tavā dzīvē ir vislielākie un kuri – vissvarīgākie?