Kā tuviniekiem atstāt pēc iespējas vairāk?

Lai gan daļa cilvēku uzskata, ka pēc viņu nāves kaut vai ūdens plūdi, tomēr lielākoties mēs vēlamies parūpēties par saviem tuvākajiem pēc iespējas ilgāk. Mīloša un atbildīga attieksme pret savu tuvinieku nākotni visvienkāršāk ir izpaužama finansiāli.

Īpaši būtiski par to ir padomāt tiem, kam vismazāk gribētos par to domāt, – jaunajiem vecākiem. Tomēr, arī tuvojoties pensijai, ir lietas, ko var izdarīt, lai uzlabotu sev mīļu cilvēku nākotnes iespējas.

Negadījums – jebkurā laikā

Dzīve ir pilna neparedzamu notikumu, tostarp dažādu traumu, kas labākajā gadījumā ātri sadzīst, bet sliktākajā sakropļo uz visu dzīvi vai pat izraisa nāvi. Piemēram, 2023. gadā* Latvijas iedzīvotājiem 20 līdz 64 gadu vecumā transporta nelaimes gadījumi ir nāves cēlonis 107 gadījumos. Vēl 60 gadījumos nāves cēlonis ir bijis kritiens, 70 ir noslīkuši, 253 saindējušies ar kaitīgām vielām, 48 nāves gadījumos vainojami dūmi un uguns… un ir vēl daudz citu dzīves situāciju, kas atstāj tuviniekus šokā un sērās. Un reizēm arī finansiālā bedrē.

Pieņemot dzīves nezināmos pagriezienus, ir vērts apdrošināties pret nelaimes gadījumiem. Tā ne tikai var palīdzēt tev izvairīties no izdevumiem, ja gūsi traumas vai invaliditāti, bet arī atbalstīs tuviniekus, ja nelaimes gadījumā zaudēsi dzīvību. Šīs apdrošināšanas atlīdzība var arī segt apbedīšanas un citus izdevumus.

Citiem neizbēgamiem gadījumiem

Būvējot savu dzīvi pēc iespējas pilnvērtīgāku un ērtāku sev un ģimenei, var gadīties vajadzība pēc, piemēram, hipotekārā kredīta vai kādām citām saistībām. Tomēr arī tad, ja šobrīd izdodas tikt galā ar ikdienas tēriņiem un vajadzībām bez papildu saistībām, ir vērts padomāt, kā tava ģimene tiks galā ar dažādiem izdevumiem, ja nu tevis vairs nebūs.

Ir vairākas labas iespējas, kā aizsargāt savus tuviniekus no iespējamiem finansiāliem sarežģījumiem nāves gadījumā. Drošības spilvens ir dzīvības apdrošināšanas risinājumi dažādiem mērķiem.

Dzīvības apdrošināšanas atlīdzību ģimene varētu izmantot aktuālo izmaksu segšanai, kredīta ņēmēja dzīvības apdrošināšanas atlīdzība paredzēta tieši hipotekārā kredīta vai cita tava aizņēmuma atmaksai. Savukārt uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas atlīdzību izmaksātu tieši tiem labuma guvējiem, kurus norādi līgumā.

Un vēl tavs pensijas uzkrājums

Pērn pirms pensijas vecuma sasniegšanas nomira 5272 cilvēki**, no kuriem 66 % nebija izdarījuši izvēli, kam atstāt savu pensijas uzkrājumu, attiecīgi viņu uzkrājums – kopā vairāk nekā 10 miljoni – nonāca valsts pensiju speciālajā budžetā.

Tātad, ja vēl neesi pensijā, tu vari noteikt, kur nonāks tava pensiju 2. līmeņa uzkrātā nauda, ja ar tevi notiek sliktākais: tu vari uzkrājumu nodot mantojumā saskaņā ar Civillikumu, pievienot citas personas pensiju 2. līmeņa kapitālam vai ieskaitīt valsts pensiju speciālajā budžetā. Atceries – ja VSAA nav informēta par tavu izvēli, tad tavas nāves gadījumā uzkrājums automātiski nonāks valsts pensiju budžetā.

Ja esi veicis iemaksas arī pensiju 3. līmenī, tad līgumā vari norādīt, kas saņems uzkrājumu pēc tavas nāves.

Tu vari palīdzēt savu tuvinieku nākotnes labklājībai, izdarot pāris vienkāršas izvēles. Esi atbildīgs – novēli saviem tuvākajiem finansiālu drošību arī tad, kad vairs nebūsi.

* Oficiālas statistikas portāls https://stat.gov.lv/lv

** VSAA dati par 2023. gadu

Previous
Previous

Valūtas risku pārvaldība mūsdienu finanšu vidē

Next
Next

Bērns un tehnoloģijas. Ko tu vari viņam iemācīt?