Bērns un tehnoloģijas. Ko tu vari viņam iemācīt?

Digitālās prasmes ir vienas no retajām, ko tieši vecāki varētu mācīties no bērniem. Jaunākā paaudze apskaužami viegli uzķer tehnoloģijas un to sniegtās iespējas, tomēr vecāki ir tie, kuriem jāiemāca savai atvasei droša rīcība virtuālajā vidē. Tas ir tikpat svarīgi kā pārrunāt ceļu satiksmes drošības noteikumus un iemācīt neņemt konfektes no svešiem cilvēkiem.

Patiesībā drošības jautājumi digitālajā vidē ir līdzīgi kā jebkurā citā vietā. Vai tavs bērns zina un ņem vērā, ka runāt ar nepazīstamiem cilvēkiem var būt bīstami – gan uz ielas, gan internetā? No atbildes uz šo jautājumu izriet daudzu situāciju atrisinājums vienā vai otrā virzienā. Ko vēl pārrunāt ar bērnu savam sirdsmieram?

Kas ir personīgā informācija?

Lai gan tieši drošības nolūkos paši vecāki mēdz redzamā vietā uz skolas somas uzrakstīt personīgu informāciju – ja nu soma pazūd –, tas nav droši. Vārds, uzvārds, adrese, tālruņa numurs, skolas nosaukums un pat dzimšanas diena – izskaidro savai atvasei, ka šādu informāciju nekad nevajadzētu atklāt nepazīstamiem cilvēkiem uz ielas vai dažādās vietnēs tiešsaistē bez tavas atļaujas. Tas attiecas arī uz attēliem un video, kuros ir redzams viņš, ģimene vai jebkas, kas sniedz ieskatu privātajā dzīvē. Tiklīdz jebkāda šāda informācija ir nonākusi tiešsaistē vai, piemēram, aizsūtīta kādam draugam, jārēķinās, ka to tik viegli vairs neizdzēsīsi un tā var nonākt nevēlamu personu rokās. Atgādini bērnam, ka arī, piemēram, viņa draugu atsūtīto personīgo informāciju nedrīkst pārsūtīt vai atklāt citiem.

Ja ar tavu atļauju bērns ir reģistrējies kādās vietnēs vai programmās, iemāci unikālas paroles nozīmi un pievieno to pie personīgās informācijas saraksta, ko nekad nevienam nevajadzētu izpaust.

Kāpēc ir svarīgi to neizpaust?

Pastāsti savam bērnam, ka, izpaužot personīgu informāciju, viņš pakļauj sevi un ģimeni dažādiem noziedzības riskiem. Vienlaikus ņem vērā, ka būtiski ir bērnam iemācīt pasargāt sevi, pārlieku nenobiedējot, jo tā var nonākt otrā galējībā – bērns baidīsies no visa. Izsver, kādu informāciju un cik lielā apjomā tavs bērns spēj veselīgi uztvert – tas ir atkarīgs ne tikai no viņa vecuma, bet arī rakstura un līdzšinējās pieredzes.

Bērnam noteikti ir jāzina par izplatītām tiešsaistes krāpniecības metodēm, piemēram, pikšķerēšanas ziņām un viltotām vietnēm. Māci viņam izturēties skeptiski pret ziņojumiem, kuros tiek lūgta personas informācija vai nauda, un vienmēr pārbaudīt avotu pirms noklikšķināšanas uz saitēm vai pielikumu lejupielādes. Labākajā gadījumā vienojieties, ka bērns tev atrādīs ziņas un zvanus no nepazīstamiem numuriem vai sūtītājiem. Pastāsti, ka, uzķeroties uz krāpnieku āķa, cilvēki Latvijā ik dienas zaudē ļoti daudz naudas.

Kā vēl pasargāt savu naudu?

Rīkojoties ar skaidru naudu, nav iespēju nonākt kiberkrāpnieku rokās, tomēr tā vieglāk pazūd vai var vienkārši tikt nozagta. Bērniem, kas tikai vēl mācās saskaitīt un atņemt un gūst pirmo izpratni par naudu, ieteicams sākumā izmantot skaidru naudu. Svarīgi vienoties, kur tava mazā atvase glabās savu naudu – tai vajadzētu būt makā drošā vietā un to nekad nevar atstāt nepieskatītu, piemēram, klasē uz galda vai skolas somā parkā. Tomēr, tikko šīs prasmes ir apgūtas, ir laiks savai bankas kartei – tā sniedz daudz vieglāku iepirkšanās pieredzi, ar to var iepirkties tiešsaistē un internetbankā vai mobilajā lietotnē redzēt savus tēriņus. Būtiski, ka atšķirībā no skaidras naudas zādzībām digitālajā vidē izkrāpto naudu reizēm ir iespējams atgūt.

Tomēr tieši dažādi nieki un pirkumi tiešsaistē, tostarp spēles, bērnam ir vilinājums, kam grūti pretoties. Mūsdienu risinājumi, piemēram, Apple Screen Time un Google Family Link, piedāvā tev kā vecākam noteikt un kontrolēt lietotnes, ko izmanto un instalē tavs bērns. Tajās vari arī iestatīt funkciju, ka bērns nevar veikt nevienu maksājumu par lietotni vai iegādāties tajā kaut ko bez tavas piekrišanas. Arī spēļu platformas, kurās iespējams kaut ko pirkt un pārdot, var tikt izmantotas krāpnieciskos nolūkos, tostarp personas datu izvilināšanai – tam piemērotas ir jebkuras tiešsaistes spēles ar čata iespēju.

Māci savai atvasei ne tikai izmantot drošas maksājumu metodes, bet arī izsvērt tēriņa nepieciešamību – vai ieguvums būs īslaicīgs vai tas tomēr ir kaut kas ilgstoši izmantojams un sniedz proporcionālu daudzumu prieka. Ja redzi, ka tavs bērns vēlas pirkt arvien jaunas lētas mantas, kas nav kvalitatīvas un ātri vien nonāk atkritumos vai neizmantoto mantu kaudzē, šis ir īstais laiks pārrunāt ilgtspējas jautājumus un lietu vērtību ilgtermiņā.

Neatkarīgi no tā, vai tavs bērns pirkumiem izmanto tavas kartes datus vai viņam jau ir pašam sava bankas karte, izskaidro riskus, kas saistīti ar kartes datu atklāšanu. Mudini bērnu vienmēr lūgt tavu atļauju pirms pirkumu veikšanas tiešsaistē, bet vislabāk tos izdarīt kopā. Tas var palīdzēt gan novērst nekontrolētu un neapdomīgu naudas izgaišanu, gan arī pasargāt no iespējamas krāpniecības.

Regulāras sarunas ģimenē par jaunumiem digitālo tehnoloģiju attīstībā un kritiskās domāšanas nozīmi palīdzēs ne tikai iet līdzi laikam un novērst krāpniecības riskus, bet arī sekmēs uzticēšanos un pozitīvas attiecības. Iedrošini bērnu runāt – atgādini, ka, ja viņš par kaut ko šaubās vai jūtas nedroši, viņš vienmēr drīkst meklēt atbalstu un atbildes pie tevis.

Previous
Previous

Kā tuviniekiem atstāt pēc iespējas vairāk?

Next
Next

Pašiem savas ģimenes mājas – tagad ar vēl lielāku valsts atbalstu