Uzdāvini absolventam zināšanas!

Skolā gūtās zināšanas nenoliedzami ir pamats visam mūžam, tomēr dzīves skola turpinās piedāvāt daudzus mācību priekšmetus arī pēc vidusskolas vai augstskolas absolvēšanas. Lai neizkristu bez brīdinājuma ieliktajos dzīves eksāmenos, viens no svarīgākajiem mācību priekšmetiem ir finanšu pratība.

Lai jaunietis būtu gatavs finansiālajiem izaicinājumiem, palīdzi viņam saprast budžeta plānošanu, ieguldījumu un uzkrājumu nozīmi, kredītu plusus un mīnusus, kā arī apdrošināšanas nepieciešamību. Šobrīd tava absolventa finanšu pratība veidojas pieredzes ceļā un ir lielā mērā atkarīga no mums, pieaugušajiem.

“Prasmi rīkoties ar naudu pamatā apgūstam ģimenē un arī pieredzes ceļā, un bērns ir atkarīgs no vecāku zināšanām un mākas nodot tās. Finanšu pratības kā atsevišķa mācību priekšmeta iekļaušana skolas mācību programmā varētu nodrošināt vienlīdzīgu pieeju finanšu izglītībai visiem jauniešiem. Finanšu jomā izglītoti jaunieši ne tikai veido veselīgas attiecības ar naudu, bet arī spēcīgu ekonomiku nākotnē,” uzskata Jānis Mūrnieks, bankas Citadele privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Budžeta plānošana. Pirms naudas tērēšanas vienmēr ir svarīgi saprast, cik daudz tās vispār ir un cik ilgam laikam ar to ir jāpietiek. Nākamais solis – iemācīties nošķirt īstas vajadzības no iedomātām, kas drīzāk atbilst vēlmēm, un sakārtot tās prioritārā secībā. Tas palīdz izvairīties no pārmērīgiem tēriņiem un naudas iztrūkuma. Bet atceries, ka daļa vēlmju ir arī sapņi, kuru piepildījums dzīvi padara skaistāku – budžeta plānošana palīdz sasniegt ilgtermiņa mērķus.

Ieguldījumi. Ieguldījumi ir veids, kā vairot naudu ar naudu. Iespējams, tavs absolvents ir gana liels, lai apgūtu pamatus par akcijām, obligācijām, nekustamā īpašuma iegādi un citiem ieguldījumu veidiem. Tas ir arī īstais brīdis radīt viņam pareizu priekšstatu par pensijas nepieciešamību, tās līmeņiem un iespējām ar laikus sāktiem ieguldījumiem padarīt savu nākotni bezrūpīgāku.

Kredīts. Ir svarīgi saprast, ko īsti nozīmē aizņemšanās un kādas var būt sekas neapdomīgai kredīta ņemšanai. Kredīts ir finanšu instruments, un tā atbildīga izmantošana palīdz sasniegt lielus mērķus daudz ātrāk nekā tad, ja krāj. Tas var būt lielāks pirkums, izglītība vai ārkārtas situācija – galvenais iemācīties izvērtēt savas vajadzības un iespējas pēcāk aizdevumu atmaksāt.

Apdrošināšana. Ir svarīgi izprast pamatlietas arī par veselības, auto, mājas un dzīvības apdrošināšanu. Tas palīdzēs nākotnē labāk pasargāt sevi un savu īpašumu. Apdrošināšana ir kā ieguldījums neparedzamās ārkārtas situācijās un ļauj izvairīties no neplānotiem tēriņiem vai pat kredīta.

Drošība. Mūsdienās saruna par naudas drošības vairs neaprobežojas ar padomu cieši turēt rokās maciņu un pārskaitīt atlikumu pie kases. Īsziņas un e-pasti ar saitēm uz viltus lapām, zvani ar vilinošiem piedāvājumiem vai tieši otrādi ar brīdinājumiem par briesmām – finanšu krāpnieki ir gatavi uz jebko, lai izvilinātu personas datus un izkrāptu naudu. Neaizmirsti pastāstīt arī par naudas mūļiem, kas no upuriem kļūst par krimināli atbildīgām personām par noziedzīgām darbībām ar naudu.

Lai runātu ar absolventu par finanšu pratības tēmām, izmanto savu pieredzi un dažādus piemērus. Vari uzdāvināt kādu labu nozares literatūru, piemēram, ar C REWARDS punktiem, un vai kursus. Izmanto arī internetā pieejamo informāciju – varat kopā izskatīt un pārrunāt Citadeles mājaslapā esošās sadaļas, jautājumus un atbildes klientu atbalstam un arī parunāt ar virtuālo asistenti Adeli.

Ja vēlies sākt no pašiem pamatiem, ir vērts ieskatīties Gunas Ciemlejas grāmatā “Mana nauda”, kas pieejama bez maksas

Previous
Previous

Bērnus, kurus pieskata visi, nepieskata neviens

Next
Next

Sagatavojies sarunai. Kā iegūt hipotekāro kredītu