Bērnus, kurus pieskata visi, nepieskata neviens

Bērna acīs visa pasaule ir viens liels rotaļu laukums, un vasara ir kā radīta piedzīvojumiem brīvā dabā. Tāpat kā īpaši iekārtotajos rotaļu laukumos, arī visur citur ir jāievēro dažādi drošības noteikumi. Pārliecinies, ka ar savu bērnu esi pārrunājis tos visus!

Lai gan vasaras aktivitātes ir būtiskas bērna izaugsmei, tās ir saistītas arī ar dažādiem riskiem. Neviens neplāno gūt traumas, tomēr tas notiek ik dienu. CBL Life dati liecina, ka, piemēram, maijā visbiežāk traumas guvuši 8–13 gadus veci bērni, sportojot un aktīvi atpūšoties. Vasarā īpaši palielinās traumu riski, braucot ar riteni, skeitbordu, skrituļslidām, kā arī ar ūdeni saistītās aktivitātēs.

Rotaļu laukumi, īstie un izdomātie

Ķert visveiklāk un mukt visātrāk, rāpties kokos un lēkt lejā, šūpoties visaugstāk un paslēpties visdziļāk krūmos – bērnības pārdrošībai, izdomai un sacensību garam nav robežu. Jo īpaši vasarā, kad laiks ir silts un mācību gads ir galā, rotaļu laukumi augu dienu ir pilni dažādu vecumu bērnu. Ja tuvumā nav neviena rotaļu laukuma, bērni ir gatavi atrast piedzīvojumus jebkur.

Kopā ar bērnu izvērtē rotaļām paredzēto laukumu, tā iekārtojumu un drošumu, kā arī māci rēķināties ar citiem bērniem – daļa traumu tiek gūtas dažādās sadursmēs, nepamanot citam citu. Pārliecinies, ka bērns zina, ko viņš drīkst darīt un ko nedrīkst.

Velosipēdi un citi braucamie

Vasara ir arī visdažādāko braucamrīku sezona – velosipēdi, skrituļslidas, skrejriteņi, skrituļdēļi… Arī šeit sacensību gars un vēlme būt visveiklākajam var radīt bīstamas situācijas. Pirmās trīs svarīgākās lietas ir ķivere, ķivere un vēlreiz ķivere. Tāpat būtiski ir roku un kāju aizsargi un ceļu satiksmes noteikumu zināšanas. Mazākiem bērniem atgādini uzvilkt apavus – skrienot pa dārzu basām kājām, viņi arī uz riteņa sēžas bez apaviem, palielinot pēdu traumu risku.

Ūdenstilpes

Neatkarīgi no tā, vai ir vai nav paredzēts peldēties, ūdenstilpju tuvumā bērni ir īpaši jāuzrauga. Šajā gadījumā ļoti svarīga ir prasme peldēt. Piepūšamie peldriņķi un citi tamlīdzīgi peldēšanas palīglīdzekļi ir paredzēti, lai bērni varētu vieglāk noturēties virs ūdens, tomēr tie mēdz radīt viltus drošības sajūtu. Bērni ne tikai pārdrošāk dodas dziļāk ūdenī, bet arī tiek iepūsti vai ar viļņiem ienesti dziļākos ūdeņos.

Atgādini, ka grūstīties ūdenī vai pa jokam saukt palīgā ir aizliegts, jo apkārtējie var neatšķirt spēli no īstas vajadzības pēc palīdzības.

Saule un ūdens

Daudziem visvairāk patīk vasara saulaino dienu dēļ, tomēr tieši tad arī ir vislielākais risks apdedzināt ādu, pārkarst un dabūt saules dūrienu. Pārliecinies, ka tavs bērns nepavada visu dienu tiešos saules staros un neaizmirsti ieziest ar atbilstošu saules aizsargkrēmu. Nekādā gadījumā neatstāj mazus bērnus (un arī dzīvniekus) sakarsušā mašīnā, pat ja tikai ieskrien veikalā pēc saldējuma. Iemāci bērnam atpazīt reiboņa un sliktas dūšas pazīmes, kas var liecināt par pārkaršanu. Pastāsti savam bērnam par saules ietekmi uz ādu un atgādini par nepieciešamību dzert daudz ūdens. Atceries, ka arī ūdens pudele nedrīkst ilgstoši stāvēt saulē – pārkarsēta plastmasa ar laiku izdala ūdenī kaitīgas vielas.

Kukaiņi un citi dabas brīnumi

Lai gan mums ir paveicies ar salīdzinoši patīkamu klimatu un ne pārāk bīstamu faunu, tomēr kaitinošie odi, dzēlīgās bites un bīstamās ērces ir uzmanības vērtas. Atkarībā no vides apģērb bērnu atbilstoši un nodrošini ar pretodu un pretērču līdzekļiem. Odu kodumi var likt mazākiem un nepacietīgākiem bērniem kasīties līdz pat pušumiem un traucēt nakts miegu. Savukārt ērces var pārnēsāt nopietnas slimības. Pastāsti bērnam, kāpēc pārgājienā mežā par modi svarīgākas ir, piemēram, garas gaišas bikses, kas ievilktas zeķēs. Pārrunājiet arī citus drošības noteikumus mežā, piemēram, neēst nezināmas ogas un kā rīkoties, ja bērns ir noklīdis no pārējiem.

Ugunskuri un uguņošana

Ugunskurs ir ne tikai Līgo svētku simbols, bet arī vasaras vakaru ballīšu centrs. Pie tā var sasildīties, omulīgi pavadīt laiku, pagatavot ko ēdamu vai pat ļaut bērniem pašiem garu iesmu galā apbrūnināt lipīgos zefīrus. Izrunā ar bērniem drošas uzvedības noteikumus uguns tuvumā. Arī bērna drēbēm ir nozīme – nevelc sintētiska materiāla drēbes, kas pie mazākā karstuma var izkust un pielipt pie ādas. Noteikti pa rokai noliec spaini ar ūdeni.

Ja esi nolēmis svētkus papildināt ar uguņošanu, nekādā gadījumā neļauj bērnam piedalīties tās uzstādīšanā un palaišanā. Ievēro visas instrukcijas, bērnam atstājot prieku drošā attālumā vērot košo un skaļo notikumu.

Ja esi visu ar bērnu izrunājis un atbildīgi pieej bērna drošībai ik dienu, atlicis vien nodrošināties neplānotiem negadījumiem ar nelaimes gadījumu apdrošināšanu.

Lai droša un patīkama vasara!

Previous
Previous

Māksla ceļot kopā – pēc plāna vai spontāni?

Next
Next

Uzdāvini absolventam zināšanas!