Māksla ceļot kopā – pēc plāna vai spontāni?

Viens no lielākajiem attiecību pārbaudījumiem ir kopīgs ceļojums. Lai gan nav pareiza vai nepareiza ceļošanas veida, tomēr, ja ceļojumā vēlas doties rūpīgs maršrutu plānotājs ar spontānu piedzīvojumu meklētāju, ir jāmeklē līdzsvars. Kas ir labākais, ko paņemt no katra, lai izdotos neaizmirstams ceļojums?

Rūpīgi plānots ceļojums

Ja tev patīk plānot visus savas dzīves soļus vairākus kilometrus uz priekšu, noteikti vari vienā elpas vilcienā uzskaitīt ieguvumus.

Kā zināms, svarīgākais ir izvairīties no lieka stresa. Plānoti maršruti, transports, naktsmītnes, ēdienreizes un ekskursijas rada drošības sajūtu. Turklāt viss ir ne tikai skaidri zināms, bet arī bieži vien lētāks – laikus rezervētas biļetes vai viesnīcas numuriņi parasti izmaksā mazāk nekā pēdējā brīdī iegādāti.

Plānotas izklaides ar iepriekš rezervētu apmeklējumu vai vismaz zināmu iestādes darba laiku palīdz izvairīties no vilšanās un sniedz iespēju piepildīt dienu ar ģeogrāfiski vai saturiski tuvām aktivitātēm.

Tu labi zini, ko vēlies, un saplānots ceļojums ir kā garantija vēlmju piepildījumam.

Spontānas izvēles

Varbūt tu esi no tiem, kas ir gatavs piedzīvojumiem jebkurā laikā? Neparedzami notikumi, pārsteidzošas ainavas un garšīgi atklājumi pavada tos, kas gatavi doties ceļojumā bez noteikta plāna. Neesošais grafiks ļauj elastīgi sekot savām vēlmēm un noskaņojumiem.

Spontānas idejas mēdz aizvest aizraujošos piedzīvojumos, kādus pat nav iespējams ieplānot. Satiekot vietējos iedzīvotājus, vari uzzināt daudz vairāk nekā internetā atrodamajā tūrisma informācijā. Sekojot viņu ieteikumiem, vari iegūt unikālu ceļojuma pieredzi, apmeklēt tikai vietējiem zināmas kafejnīcas un iecienītākās ballīšu un atpūtas vietas.

Nogurdinošs plāns un negaidītu ķibeļu rinda

Tomēr abiem ceļošanas veidiem ir savi trūkumi. Ilgstoša plānošana un gatavošanās ceļojumam paņem daudz laika un spēka, ko neuzlabo mēģinājumi saskaņot savas un ceļabiedra vēlmes. Ja neesi iemanījies plānot ceļojumu profesionālā līmenī, var gadīties, ka realitātē plāns būs pārāk pilns un saraustīts vai tieši otrādi – garlaicīgi izstiepts. Arī noskatītās tūristu iecienītās vietas var radīt vilšanos, jo ir ne tikai jau daudzreiz ekrānos redzētas, bet arī citu ceļotāju pārpilnas. Negaidītas izmaiņas plānā vispār var izjaukt visu ceļojumu.

Ja tomēr esat gatavi ceļot, paļaujoties uz vēja virzienu, brauciens var iznākt pārāk nervozs – katru dienu ir jādomā, ko darīt, vai un kurā virzienā doties, ko apskatīt, kur ēst un kur gulēt. Ja katru dienu būs jārisina nopietnas sadzīviskas lietas, paša ceļojuma baudīšanai var neatlikt gana daudz laika un spēka. Turklāt, bezmērķīgi virzoties uz priekšu, var gadīties pēc brauciena atklāt, ka daudziem vērtīgiem apskates objektiem ir pabraukts garām.

Kompromiss?

Neatkarīgi no tā, kādam ceļotāju tipam vairāk atbilstat, ir vērts izveidot katram savu vēlmju sarakstu. Tas nozīmē ne tikai apskates objektus, bet arī ikdienišķas lietas – varbūt tu vēlies vismaz vienu nakti gulēt teltī, katru dienu ēst ne mazāk par vienu siltu ēdienreizi un trīs dienas pavadīt dabā bez citiem cilvēkiem. Savukārt tavs ceļabiedrs varbūt vēlas pagaršot vismaz divus vietējos ēdienus, sagaidīt saullēktu kalnos un nekad nešķirties no mitrajām salvetēm. Ceļojumā labsajūtas un komforta līmenis katram ir savs, tāpēc tieši tāpat izveidojiet sarakstu ar lietām, ko noteikti nevēlaties. Tas ļaus jums abiem laikus novērst nepatīkamas situācijas, konfliktus un saprast vienam otru. Apvienojiet vēlamos ceļojuma pieturas punktus ar laiku elastīgiem lēmumiem.

Lai negaidītas situācijas nesabojātu jūsu ceļojumu, izmanto arī savu Citadeles karti ar iekļauto ceļojuma apdrošināšanu vai iegādājies to Citadeles mobilajā lietotnē.

Next
Next

Bērnus, kurus pieskata visi, nepieskata neviens