Finanšu terminu skaidrojumi: pensija

40 % Latvijas iedzīvotāju ir atzinuši, ka ir grūti saprast ar pensijām saistīto informāciju.* Lai tev būtu vieglāk saprast pensiju sistēmu Latvijā un izvēlēties savām iespējām un vēlmēm atbilstošāko, iepazīsties ar populārākajiem terminiem.

Pensiju fonds – uzņēmums, kas ikdienā koordinē un organizē darbu ar pensiju uzkrājumu tā pavairošanai.

Pensiju shēma – iemaksu veikšanas, iemaksātās naudas administrēšanas, pensiju izmaksas un pensijas kapitāla izmantošanas pasākumu kopums.

Valsts sociālā apdrošināšanas obligātā iemaksa – ar likumu noteikts obligāts maksājums speciālā valsts budžeta kontā. Tas dod tiesības sociāli apdrošinātai personai saņemt likumā noteiktus sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, tostarp pensiju.

Pensiju 1. līmenis – valsts obligāta nefondēto pensiju shēma, kurā ir iesaistīti visi valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veicēji.

Ja par tevi tiek veiktas iemaksas pensiju 2. līmenī, tad 1. līmenī nonāk 14 % tavas algas (bruto). Ja esi dzimis pirms 1971. gada 1. jūlija un esi izvēlējies nepiedalīties pensiju 2. līmenī, tad 1. līmenī nonāk visi 20 % no tavas bruto algas.

No tavām 1. līmeņa iemaksām maksā pensijas pašreizējiem pensionāriem. Izmantojot informāciju par tavu uzkrāto pensijas kapitālu, valsts plāno tev maksāt 1. līmeņa pensiju no nākotnes strādājošo sociālajām iemaksām.

Pensiju 2. līmenis – valsts fondēto pensiju shēma, kas ir obligāta tiem, kas dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija. Tajā nonāk 6 % tavas algas (bruto) tevis izvēlētam līdzekļu pārvaldītājam.

Izvēlētais līdzekļu pārvaldītājs iegulda tavu naudu finanšu un kapitāla tirgū, un šādi pensijas kapitāls tiek uzkrāts un pavairots. Pensiju 2. līmenī uzkrāto varēsi saņemt, kad dosies pensijā, nepilnus 20 gadus katru mēnesi pēc vienas formulas. Izmantojot mūža pensijas apdrošināšanu, pensiju 2. līmenī uzkrāto līdzekļu izmaksas daudzumu un biežumu varēsi mainīt, kā arī norādīt mantinieku.

Mūža pensija – pensiju 2. līmenī uzkrātā kapitāla izmaksas veids. Uzzini vairāk bloga rakstā “Neatstāj pensiju valstij”.

Pensiju 3. līmenis – privāta brīvprātīga pensiju shēma. Tajā neierobežotas iemaksas vari veikt pats vai kāds cits, piemēram, darba devējs. Arī šīs iemaksas tiek ieguldītas finanšu un kapitāla tirgū. Pensiju 3. līmenī uzkrātos līdzekļus var mantot.

Nodokļu atvieglojumi – tiesības saņemt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli no summas, ko esi iemaksājis savā pensiju 3. līmenī un kas nepārsniedz 10 % no tavas kalendārā gada bruto darba samaksas, šīm iemaksām nepārsniedzot 4000 eiro. Vari veikt arī lielākas iemaksas, taču par tām nesaņemsi nodokļu atvieglojumus.

Pensiju plāns – pensiju fonda pensiju plāns (pensiju 3. līmenī). Pensiju fondi piedāvā izvēlēties tev no vairākiem ieguldījumu plāniem. Savstarpēji plāni lielākoties atšķiras pēc pārvaldības veida, potenciālā ieguvumu un riska līmeņa. Pensiju 2. līmenī šos sauc par ieguldījumu plāniem.

Pensiju pārvaldnieks – pārvalda jeb rīkojas ar taviem līdzekļiem, lai pavairotu tavu uzkrājumu.

Pensiju pārvaldība – veids, kā pārvaldnieks pārvaldīs tevis izvēlēto pensiju 2. vai 3. līmeņa plānu. Tas var būt aktīvs un pasīvs. Aktīva pārvaldība nozīmē, ka pārvaldnieks regulāri sekos līdzi norisēm finanšu tirgū un nepieciešamības gadījumā veiks attiecīgus pirkšanas vai pārdošanas darījumus, vai arī pārskatīs savu ieguldīšanas stratēģiju. Pasīva pārvaldība nozīmē, ka pārvaldnieks sākotnēji izvēlas ieguldīšanas stratēģiju un to nemaina neatkarīgi no notikumiem pasaulē.

Ieguvumu līmenis – iespējamais peļņas līmenis, ieguldot noteiktā pensiju plānā. Augsta līmeņa ieguvumi ir raksturīgi augsta riska līmeņa ieguldījumiem. Savukārt zema līmeņa ieguvumi ir raksturīgi zema riska līmeņa ieguldījumiem.

Riska līmenis – iespējamais riska līmenis zaudēt uzkrājumu, ieguldot noteiktā pensiju plānā.

Komisijas maksa – cena par pensijas pārvaldīšanu. To var veidot pastāvīgās un mainīgās komisijas maksas, kas atkarīgas no tā, cik veiksmīgi ir bijuši ieguldījumu rezultāti. Komisijas maksu apmēru nosaka pārvaldnieks, taču maksimālo apmēru ierobežo likumdošana. 

Pensijas kapitālspensiju 1. un 2. līmenī uzkrātā nauda.

Papildpensijas kapitālspensiju 3. līmenī uzkrātā nauda.

Labuma guvējs / mantinieks – viena vai vairākas personas, ko esi norādījis mūža pensijas apdrošināšanas un/vai pensiju 3. līmeņa līgumā.

 

* Aptauju par valodas lietošanu Latvijas finanšu sektorā banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2024. gada februārī, tiešsaistē aptaujājot 1003 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Previous
Previous

Skola ir sākusies. Kā tavam bērnam sokas ar mājasdarbiem?

Next
Next

Trīs lietas vecāku sirdsmieram – sarunas ar bērnu, ķivere un apdrošināšana