Skola ir sākusies. Kā tavam bērnam sokas ar mājasdarbiem?

Mājasdarbu sezona sākas rudenī un beidzas tikai pēc aptuveni deviņiem mēnešiem. Mācības mēdz sagādāt grūtības ne tikai bērniem, bet arī vecākiem. Lai sekmētu bērna iespējas apgūt labāk un vairāk, ir vērts sākt ar pašiem pamatiem – padomāt par vidi, kurā viņš mācās mājās.

Pielāgoties situācijai un koncentrēties saviem pienākumiem jebkādos apstākļos ir prasme, kas mūsdienu intensīvajā un neparedzamajā dzīves ritmā ir gandrīz obligāta. Lai gan neērtības un dažādu apstākļu pieņemšana veicina elastīgas uztveres attīstību, tas neattiecas uz bērna izglītības ieguvi. Ne velti skolā mācoties bērni sēž pie tīriem galdiem, nevis katrs iekārtojies savā kaktā uz grīdas, gultā, dīvānā vai piemeties skolas virtuvē pie galda malas, kas vienīgā nav nokrauta ar traukiem.

Telpai ir nozīme

Bieži vien bērna mācību zona ir viņa paša istabā. Iespējams, tava bērna istaba ir liela un to viegli var sadalīt vairākās daļās, tomēr lielākoties tā nav piemērotākā vieta, jo spēles un citas mantas novērš uzmanību un drīzāk rada vēlmi izklaidēties. Dzīvojamajā istabā parasti ir televizors un citi ģimenes locekļi, kas vēlas atpūsties, savukārt virtuvē par daudz ēdiena, kas var radīt neveselīgu vēlmi mācīšanos apvienot ar ēšanu un risku nosmērēt mācību piederumus.

Visticamāk, esi piedzīvojis strādāšanu no mājām vai vēl arvien to dari. Ideālā variantā jūsu mājoklī jau ir atsevišķa telpa darbam, un tā būtu piemērotākā vieta arī mācībām – tava bērna darbam. Ja tā nav – pārdomāti izvēlieties klusāko un gaišāko vietu mācībām un labiekārtojiet to kopā.

Ne tikai sēdēt

Ir vērts ieguldīt ērtā, ergonomiskā krēslā un rakstāmgaldā ar regulējamu augstumu. Bērns jau skolā ir daudz laika pavadījis sēžot, tāpēc mājās vajadzētu būt iespējai mācīties arī stāvus – paceļot galdu. Atceries, ka, strādājot stāvus, nepieciešams ergonomisks paklājiņš, lai izlīdzinātu svaru un neradītu slodzi mugurkaulam. Sēdēšanai palaikam var izmantot fitnesa bumbu vai citu mazāk ierastu krēslu, kas nodarbina atšķirīgus ķermeņa muskuļus.

Daudz tiek runāts par veselības problēmām, kas rodas tieši sēdošā darba darītājiem. Padomā ne tikai par sevi, bet arī par savu bērnu – atrodiet līdzsvaru mācībām pie galda un fiziskajām aktivitātēm. Tāpat kā skolā arī mājās starp mājasdarbiem ir vajadzīgi “starpbrīži”, lai pārslēgtu domas un izkustētos. Rādi piemēru un piedāvā bērnam īsas kopīgas aktivitātes, kas uzlabos pašsajūtu un noskaņojumu.

Par daudz piederumu

Vai ir kaut kas, ko nevar nopirkt? Simtiem rakstāmrīku visās iespējamās krāsās ar jautriem zīmējumiem un aksesuāriem, flomāsteri ar maģiskiem efektiem, lokani un mirdzoši lineāli un dzēšgumijas saldējumu, multfilmu tēlu un dzīvnieku formās. Aizraujoši, bet visu ar mēru, lai nenovērstu uzmanību no galvenā – mācībām. Ja vien nav jāpilda vizuālās mākslas mājasdarbs vai nav jārada, piemēram, košs plakāts sociālajās zinībās, pietiks ar pamatlietām neitrālās krāsās. Vēlams tās iegādāties dubultā, lai nav katru reizi jāmeklē somā, un turēt uz galda, sagrupētas atbilstošos trauciņos. Radošo darbu piederumi lai glabājas kādā atvilktnē citā vietā.

Gaisma – dabiska un silta

Ja iespējams, mācību galdu novietojiet tā, lai uz tā no loga kristu dienas gaisma. Tumšākai vietai un laikam ieteicams uzstādīt galda lampu, kas ir augstāka par bērna galvu, lai gaisma nespīdētu acīs un arī neradītu ēnu no rokas un rakstāmā.

Elektroniskā dienasgrāmata

Daudzās skolās informācijas apmaiņai izmanto elektroniskās dienasgrāmatas, piemēram, e-klasi. Tur atrodams viss – stundu saraksts, mājās uzdotais, skolotāju piezīmes, plānotie pasākumi skolā, sekmju izraksti un vēl daudzkas cits.

Ja tavam bērnam ir nepieciešams dators, planšete vai telefons mājasdarbu pildīšanai, palīdzi viņam iemācīties organizēt savu laiku un nenovērsties no mērķa. Ja nepieciešams, sākumā izmanto vecāku kontroles lietotni vai kā citādi uz mācību laiku ierobežo izklaides iespējas ierīcē. Tomēr būtiski, ka bērns pats ar laiku saprot laika plānošanas un plāna izpildes vērtību.

Svarīgas nianses

Ļauj bērnam personalizēt savu darba zonu ar priekšmetiem, kas viņu iedvesmo, piemēram, dažiem saviem zīmējumiem, fotogrāfijām vai kādu mazu augu.

Mudini bērnu izmantot mājasdarbu zonu katru dienu vienā un tajā pašā laikā. Rutīnas izveidošana var palīdzēt viņam attīstīt labus mācību ieradumus. Kā arī esi pieejams, lai vajadzības gadījumā palīdzētu, – tavs atbalsts var būtiski mainīt bērna motivāciju un panākumus.

Tieši tava bērna vajadzībām izveidota vai pielāgota mājasdarbu zona var ietekmēt viņa sniegumu un arī attieksmi pret mājasdarbiem. Pārliecinies, ka tā ir patīkama, motivējoša un ergonomiska!

Previous
Previous

Cik algas dienu ir līdz Ziemassvētkiem?

Next
Next

Finanšu terminu skaidrojumi: pensija