Lai bērns sakrāj savam mājdzīvniekam

Cik viegli tavs bērns var tevi pierunāt iegādāties mājdzīvnieku? Ja saki striktu "nē", jo šaubies par izmaksām un bērna spēju uzņemties atbildību un rūpes, pārvērt šo sapni par savas atvases pirmo lielo mērķi ar projektu.

Kāpēc bērniem vajag mājdzīvniekus

Vai atceries savu bērnību? Tev bija mājdzīvnieki? Vai varbūt arī tev vecāki tos neļāva ieviest. Uzreiz nāk prātā nopietna atbildība daudzu gadu garumā: vienmēr būt blakus, rūpēties par dzīvnieciņa higiēnu, veselību, izklaidi un, protams, ikmēneša tēriņi par barību… Tomēr lielākoties tas nemaz nav tik traki, kā izklausās, jo ir arī daudz pozitīvā.

Rūpes par mājdzīvniekiem māca bērniem vērtīgas dzīves prasmes – atbildību, empātiju un cieņu. Dzīvnieki sniedz mierinājumu un uzlabo omu, tāpēc augšana kopā ar viņiem bērnam var palīdzēt regulēt emocijas un stresu. Tāpat mājdzīvnieki mazina trauksmes, vientulības un pat depresijas sajūtu, kā arī māca iepazīt, sadzīvot un pieņemt dažādas dzīves situācijas. Tas ir nenovērtējami!

Tevis pārliecināšanai – projekts

Viss ir atkarīgs no taviem argumentiem, kāpēc šaubies par mājdzīvnieka iegādi. Ja runa ir par nopietnām alerģijām vai šauru dzīves telpu, skaidrs, ka par paša pūkainākā un lielākā suņa iegādi var aizmirst, savukārt privātmāja ir piemērota gandrīz jebkam. Vienojieties par vienu vai vairākiem variantiem, kas varētu derēt jūsu dzīvesveidam. Tas var būt mazs sunītis, papagailis vai akvārijs ar zivīm.

Ņemot vērā bērna vecumu un zināšanas, izvērtē, cik daudz atbalsta viņam būs nepieciešams šī projekta īstenošanā un cik daudz tu to varēsi sniegt. Palīdzi atrast informāciju, ko ieteicams izlasīt pirms konkrētā mājdzīvnieka iegādes.

Piedāvā savam bērnam reizē apgūt arī citas noderīgas prasmes, piemēram, izveidot datorā vai uz lapas pārskatāmu tabulu ar visām mājdzīvniekam ikdienā nepieciešamajām lietām, piemēram, dzīvesvietu un tās izmēru, barību, traukiem, rotaļlietām un citu nepieciešamo mīluļa pilnvērtīgai uzturēšanai. Visam pievienojiet cenas, kuras vari palīdzēt bērnam atrast, piemēram, interneta veikalos. Šī ir arī iespēja pastāstīt bērnam, kāpēc dažādās vietās ir atšķirīgas cenas, kā tās salīdzināt un kā izvēlēties. Cenas sagrupējiet divās kolonnās – sākotnējie un ikmēneša izdevumi. Neaizmirstiet, ka var būt arī nepieciešama pēkšņa veselības aprūpe un arī tam jāparedz izdevumi.

Savukārt otrā tabulā ierakstiet ikdienā nepieciešamās rūpes un laiku, kas jāvelta, piemēram, sunim pastaigu biežums, ilgums un vēlamais laiks vai putnam būra tīrīšana un laiks spārnu izvingrināšanai pa istabu.

Izvērtējot abas tabulas – vienreizējos, ikmēneša un iespējamos neplānotos izdevumus un rūpēm veltāmo laiku, kopā izdomājiet, vai šis mājdzīvnieks labi iekļausies jūsu ikdienā.

Palīdzi sakrāt

Kad priecīgais lēmums ir pieņemts, laiks bērnam sākt krāt. Varbūt viņam jau ir kādi uzkrājumi? Iemāci bērnam rīkoties ar savu kabatas naudu tā, lai izdodas gan sakrāt, gan pietiek arī kādam našķim. Aprēķiniet, cik daudz naudas un cik ilgā laika posmā bērns var atlicināt, lai sasniegtu kāroto mērķi. Ņem vērā, ka pārlieku ilga krāšana var radīt negatīvas emocijas un nepatiku pret krāšanu. Tādās reizēs izdomā, kā iesaistīties krāšanā, piemēram, piedāvā bērnam paveikt kādus neierastus darbiņus mājās par atlīdzību. Tam vari izmantot Citadeles mobilās lietotnes Uzdevumu rīku.

Mājdzīvnieks var pozitīvi ietekmēt tava bērna attīstību un sniegt arī vērtīgu mācību par rūpju finansiālo pusi. Iespējams, tava ģimene tomēr ir gatava jaunam draugam!

Previous
Previous

Pašiem savas ģimenes mājas – tagad ar vēl lielāku valsts atbalstu

Next
Next

Gatavs dzīvot atsevišķi