Vai TikTok padomi var palīdzēt kļūt par miljonāru?

TikTok lietotnē lietotāju uzmanību piesaista ne tikai izklaidējošs, bet arī izglītojošs saturs – arī padomi, kas sola finansiālus panākumus. Savu finanšu sakārtošanas jautājumos visvairāk uzmanības parasti piesaista nevis finanšu ekspertu, bet gan lielas auditorijas iecienītu platformas lietotāju video. Izlasi piecus populārus TikTok finanšu padomus un noskaidro, kuri no tiem varētu atmaksāties.

Tikai daži ieradumi, lai kļūtu par miljonāru

Viena no visbiežāk sastopamajām finanšu padomu kategorijām TikTok ir investīciju padomi ar mērķi palīdzēt nopelnīt savu pirmo miljonu. Šādus padomus visbiežāk sniedz veiksmīgi uzņēmēji. Piemēram, ASV uzņēmēja Roberta Kroka video "Vai vēlies kļūt par pirmo miljonāru savā ģimenē?" sasniedzis 3,8 miljonus skatījumu un saņēmis vairāk nekā 22 tūkstošus lietotāju komentāru.

Viņš dalās ar šādām idejām: sāc ieguldīt agri un pēc iespējas biežāk, atliekot 50–100 dolārus nedēļā, maini savu domāšanu – saņemot naudu, domā, kur to ieguldīt, nevis iztērēt. Tāpat atsakies no trim nevajadzīgām aktivitātēm un izmanto savu brīvo laiku, lai apgūtu divas jaunas prasmes, kas pēc 3–6 mēnešiem palīdzēs rast papildu ienākumu avotu.

"Satura veidotāji bieži piesaista lietotājus ar skaļiem solījumiem. Regulāra ieguldīšana var palīdzēt uzkrāt ievērojamu naudas summu un vadīt riskus, bet kļūt par miljonāru, visticamāk, nebūs iespējams visiem. Lai palielinātu ienākumus, jaunu zinību apgūšana un investēšana savu profesionālo prasmju papildināšanā ir jēgpilns ieteikums. Tomēr ir svarīgi ieklausīties arī savās vajadzībās – pēc pilnvērtīgas atpūtas mēs varam būt vairāk motivēti un strādāt efektīvāk, nekā tad, ja nemitīgi strādājam," komentē Jānis Mūrnieks, bankas Citadele privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Ikmēneša taupīšanas spēle

TikTok popularitāti iemantojis izaicinājums, kas sola palīdzēt ietaupīt līdz pat 200 eiro mēnesī. Lietotāji tiek mudināti uzzīmēt ikmēneša kalendāru un iekrāsot četras dienas, kad jācenšas iztikt bez izdevumiem, un astoņas dienas, kurās jācenšas ietaupīt uz ikdienišķām lietām, piemēram, kafiju vai pusdienām.

"Iespējams, dienā, kurā sākumā plānoji naudu netērēt, būs nepieciešami negaidīti izdevumi, savukārt dienā, kad plānoji tērēt naudu, tas nebūs nepieciešams. Pārlieku stingrs režīms var radīt vēlmi sevi vēlāk atalgot, un tu vari iztērēt pat vairāk, nekā izdevās ietaupīt. Domājot par izdevumu plānošanu, ieteicams uzreiz pēc algas saņemšanas atlikt naudu obligātajiem izdevumiem un daļu uzkrājumiem. Redzot atlikušo summu ikdienas izdevumiem un izklaidēm, būs vieglāk pārvaldīt savus izdevumus," saka Jānis Mūrnieks.

Alternatīva krājkasei

Vēl viena taupīšanas metode, kas guvusi popularitāti TikTok, ir krājkases vietā izmantot mapes ar aploksnēm, kas ir numurētas no 1 līdz 100, un regulāri ievietot aploksnē naudas summu atbilstoši lapas numuram. Šis izaicinājums sola palīdzēt ietaupīt 5050 eiro.

Šis izaicinājums ir pievilcīgs ar to, ka nav nepieciešams veikt regulāras iemaksas, tāpēc ikviens var to izmēģināt atbilstoši savām iespējām. Naudas ievietošana skaistā mapē to padara aizraujošāku un motivējošāku.

"Šo pašu principu var izmantot arī digitālajā vidē – izveidot sarakstu piezīmju lietotnē viedtālrunī vai izmantot dažādas krājkases lietotnes, kam piemīt spēles funkcionalitāte,” piebilst Jānis Mūrnieks.

Detalizēta izdevumu plānošana

Sociālajā tīklā satura veidotāji aicina iegādāties viņu izstrādātos digitālos rīkus, piemēram, izdevumu plānotājus. Stāstot, kā viņi ik mēnesi detalizēti seko savam budžetam un kā tas palīdz efektīvāk pārvaldīt izdevumus, viņi piesaista lietotājus ne tikai klausīties viņu padomus, bet arī iegādāties viņu plānošanas veidnes.

"Šādi plānojot budžetu, var skaidri sekot līdzi ienākumu/izdevumu attiecībai un noteikt, kāda daļa no ienākumiem aiziet obligātajiem, mainīgajiem izdevumiem un uzkrājumiem. Protams, nav nepieciešams iegādāties konkrēti reklamēto mobilo lietotni, var atrast līdzīgas bezmaksas versijas, kā arī iespējams viegli izveidot līdzīgu budžeta plānošanas tabulu pašu spēkiem. Ieteicams pierakstīt summas, pat ja tas šķitīs nesaistoši. Ja redzam, ka esam pārsnieguši budžetu un pārtēriņš radies impulsīvu tēriņu dēļ, tad no tā iespējams izdarīt secinājumus un nepieļaut līdzīgas kļūdas nākotnē," komentē Jānis Mūrnieks.

50/30/20 metode

Divas populāras finanšu plānošanas pieejas TikTok vidē ir 50/30/20 un 70/20/10. 50 % no budžeta jāatvēl obligātajiem izdevumiem, 30 % – mainīgajiem izdevumiem un 20 % – ietaupījumiem. 70/20/10 noteikums attiecas uz to pašu, tikai citās proporcijās.

"Budžeta sadalīšana proporcijās palīdz pārskatīt izdevumus un novērtēt, kuri ir uzskatāmi par obligātiem izdevumiem un no kuriem iespējams izvairīties. Atbilstošā pieeja jāizvēlas atkarībā no ienākumu apjoma un mērķa, cik daudz un cik ilgā laikā vēlies ietaupīt. Pēc ienākumu un vajadzību novērtēšanas var sev noteikt konkrētu daļu, kuru noteikti novirzīsiet uzkrājumiem un investīcijām katru mēnesi. Tas palīdzēs izveidot taupīšanas paradumus un sekot līdzi savam budžetam. No otras puses, ņemot vērā cilvēku dzīves ilguma pieaugumu, joprojām ieteicams censties, lai daļa, kas veltīta ietaupījumiem un investīcijām, būtu lielāka par 10 procentiem, tādējādi 50/30/20 pieeja labāk atspoguļotu nākotnes vajadzības un palīdzētu uzkrāt vairāk," piebilst Jānis Mūrnieks.

Previous
Previous

Kā sagatavot naudu ceļojumam

Next
Next

Kas reiz pamēģinājis elektroauto…